Какво следва след „Евърлес”? „Евърмор” (изд. „Егмонт”)! Втората половина от дилогията на Сара Холанд е тук. А дали историята на Алхимика и Магьосницата си заслужава да дадете за нея и последната си кръвна монета? Предстои да разберем!

Преди много време откраднах сърцето на Магьосницата. Сега тя си го иска обратно. Джулс Ембър израства с легендите за злия Алхимик, който откраднал сърцето на добрата Магьосница, обричайки хората ѝ да живеят и умират според времето, заложено в кръвта им. Но Джулс вече знае истината: тя е Алхимика, а Каро – жената, която собственоръчно уби Кралицата и Роан – е Магьосницата. Сега цялото кралство вярва, че Джулс е отговорна за убийствата и е обявена щедра награда за нейната глава. Каро няма да се спре, преди да я съсипе и да получи обратно сърцето си, отнето преди дванайсет живота. Принудена да избяга от Евърлес, Джулс ще трябва да се разрови в историите, които някога е смятала за легенди, но сега разпознава като истории от своето минало. Единствено като сглоби мистерията от предишните си животи, Джулс ще успее да пребори Магьосницата.

evermore_saraholland-cover20copy1562149288.0946

Сара Холанд ни кани отново в мрачния си свят, в който животът е валута, а фразата „времето е пари” не би могла да бъде приемана по-буквално. Силата на „Евърмор” бе именно в разгръщането на тази идея. Какво би било да живееш в свят, в който трябва буквално да търгуваш с минути, часове и дни от живота си? Какво има истинско значение, какво е по-ценно от времето, което ти остава на тая земя? Често казваме, че си умираме за нещо, или че бихме дали живота си за някого, но нещата придобиват различни измерения, когато се наложи да подкрепим тези думи с дела и последствията си тежат на мястото.

11

В „Евърлес” обаче Холанд явно не е изпитала нужда да развие концепциите си допълнително и след като познаваме мизансцена и актьорите, можем направо да пристъпим към самото представление. По тази причина „Евърмор” не успя да ме грабне по същия начин, по който го направи „Евърлес”, но все пак ако вече сте прочели първата книга наистина няма причини да прескочите втората. Все пак, финалът предстои именно тук, а той е наистина чудесен. Просто лекото разширяване на митологията не ми беше достигна, ми липсваха повече изненади и открития, с които първата част беше наситена.

Джулс обикаля тук и там, събирайки парченцата от пъзела. По време на стремежите й да възстанови спомените си за своите предишни животи изскачат куп перипетии и скритите цели на приятели/врагове най-накрая стават явни. Междувременно романсът между Джулс и Лиъм вече съвсем не е на ниво прехвърчащи искри и бавен огън – отношенията помежду им са направо пламенни. Самият Лиъм е вероятно героят, към когото читателите ще се привържат най-много. В толкова много ситуации той поставя Джулс и каузата й пред всичко друго, дори собственото си оцеляване, че е трудно да не съчувстваш на хилядите трудности през които той трябва да мине, за да изпита най-накрая истинско щастие.

11

След като картината се прояснява и миналото на Джулс започва да придобива ясни очертания, пътуването из Семпера е към своя край, а кръговратът на историята ще е пълен. Но какво се случва накрая – това вече трябва да научите сами! Макар, че ми се искаше Сара Холанд да беше действала с повече размах и да беше кривнала по-далеч от очакваните YA фентъзи елементи, „Евърмор” все пак е добро продължение, а умело спретнатия финал ме остави наистина удовлетворена!

Книголина

Още за книгата тук: https://egmontbulgaria.com/evarles-911/2-evarmor-p3553

Още ревюта:

https://www.ksworldofbooks.space/post/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4

http://happinessbybook.blogspot.com/2019/08/blog-post_23.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s