„Какво ли щеше да се случи, ако Спящата красавица не се беше събудила?”

На този въпрос отговаря Лиз Бразуел в книгата „В моя сън” (изд. „Егмнот”) – вторият роман от поредицата „Сбъркани истории”, която изследва алтернативни сюжети на обичаните приказни класики на Дисни. Потопете се в омагьосващия свят на любимите си герои, за да преживеете отново техните приключения… по един напълно нов начин.

„Трябваше да бъде простичко – принц Филип побеждава дракона и събужда Спящата красавица с целувката на истинската любов. Но тази целувка приспива и него, а историята изобщо не е към своя край. Заклинанието на една отчаяна фея изпраща принцеса Аврора в дебрите на собствените ѝ кошмарни сънища, където истината е трудно разпознаваема, а опасностите дебнат отвсякъде. В измамността на тази изкривена реалност Аврора ще трябва да разкрие кои са нейните истински приятели, а и коя е тя самата всъщност. Времето изтича. Ще успее ли Спящата красавица да се събуди?”

2onceuponadream_cover20copy1563296584.2473

„Спящата красавица” е един от най-големите анимационни хитове на Дисни. Навръх Коледа тази година се навършват 60 години от премиерата на филма, тъй че „В моя сън” идва тъкмо навреме за да отбележим юбилея и с един книжен подарък.

Новата версия на добре познатата приказка е значително по-мрачна от жизнерадостната анимация и ще допадне на феновете на съвременното YA фентъзи, както и на по-млади читатели. Лиз Бразуел превръща Аврора от спяща, чакаща избавителната целувка на любовта принцеса в далеч по-деен протагонист. Колкото и изненадващо да звучи, понякога дори една спяща красавица може да бъде истински активна, да прояви характер и хъс и да вземе съдбата си в свои ръце, вместо да чака принца на бял кон. Но… това съвсем не значи, че и ролята на принц Филип е омаловажена. Той също има какво да каже и покаже в тази книга, тъй че двамата с Аврора действително са представени като двете половинки на едно цяло, което наистина ми допадна.

81utnbgqnml

Бразуел не търси висок стил. Тя оставя действието да движи нещата. Любопитството на читателите, както и търсенето на интригуващите разлики и допирни точки с оригиналната история на „Спящата красавица” са основните неща, които ви тласкат напред по страниците. Книгата залага изцяло на аудиторията от Дисни фенове, популярността на класиката и концепцията „Какво би се случило ако…”. И в случая това се оказва достатъчно – един момент променя всичко, а промяната е свежа и различна история.

61invpsg02l._sl500_

Резултатът е едно приятно, развлекателно четиво за отмора – съвременна приказка за леко попораснали деца. Ако сте харесали „Спящата и вретеното” на Нийл Геймън и търсите нещо сходно, определено би трябвало да пробвате и „В моя сън”.

Още за книгата тук: https://egmontbulgaria.com/sbarkani-istorii-914/v-moja-san-p3560

One thought on “„В моя сън” от Лиз Бразуел

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s