Днес на „Книжни Криле” разглеждаме една наистина хвърковата книга. Макар че Амелия Еърхарт вероятно не се нуждае от представяне. Въпреки забуленото в тайни изчезване на авиаторката, като цяло нейната история е добре известна. Освен ако пък не сте на около пет годинки. И тогава няма по-лек, цветен и въздействащ начин да научите за нея от това да разгърнете „Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ: Амелия Еърхарт” на италианската писателка Мариа Исабел Санчес Вегара и изд. „Timelines store”.

malki-hora-golemi-mechti-ameliya-earhart-30

Не мога да не забележа как с всяка следваща книжка „Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ” се влюбвам все повече и повече в поредицата. Не само заради тематиката – зареждащи с вдъхновение истории на жени-пионери, борбени личности, които променят света. Не само и заради внимателно изпипания начин, по който са поднесени тези истории. А и заради визуалното разнообразие, предоставено от сменящите се илюстратори.

malki-hora-golemi-mechti-ameliya-earhart-33

Да, поредицата следва определен формат, който те кара до голяма степен да предугаждаш съдържанието на книжката още преди да си я прочел. Заглавието е името на съответната личност, а после те очакват 32 илюстрирани страници, поднасящи сърцевината на историята по простичък, адаптиран начин. Текстът е семпъл, но изразителен и често съдържа по някоя и друга непозната за детето думичка, която да събуди диалог между него и родителя. Но също така и всяка книжка е илюстрирана от различен художник и изненадва с нов стил, който с топлота и артистичност улавя ключови сцени от живота на съответната личност.

В „Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ: Амелия Еърхарт” зад илюстрациите стои Мариядиамантесстудио за графичен дизайн и илюстрация, чието дело е в ръцете на Клара Меркадер – художник и дизайнер, работещ в Барселона. Стилът ѝ се отличава с пастелна палитра и изчистен рисунък.

malki-hora-golemi-mechti-ameliya-earhart-34

Точно както и в книжката за Даян Фоси, краят на историята е оставен или на детското въображение. Или пък на избора на родителите кога и как да разкажат за последния полет на Амелия Еърхарт. Тук целта не е фактологията. Обогатяването на общата култура върви ръка за ръка с представянето на позитивни модели на подражание, стремителни и смели.

malki-hora-golemi-mechti-ameliya-earhart-timelines-page-1

Полетът винаги е бил използван като метафора за мечта, сън, свобода, издигане над условностите и препятствията… Тази символика неминуемо се е прокраднала и в страниците на книгата. Така не само научаваме за случки от реалният живот на Амелия Еърхарт, но се докосваме до нейната мотивация, до приключенския й дух и решителност. „Ако искаш да направиш нещо, направи го!”

Ненко Генов

Мариа Исабел Санчес Вегара е родена в Барселона, Испания. Тя е писател, ангажиран с нови концепции за детската книга. Дългогодишният ѝ опит във водещи рекламни агенции ѝ дава рецептата как да съчетае творчеството с познанието.

Издателство Timelines store във Фейсбук: https://www.facebook.com/timelines.store/

Ревю на Вал Стоева в сайта „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/udivitelnata-istorija-na-amelija-erhart-v-dve-knigi-za-deca/

malki-hora-golemi-mechti-ameliya-earhart-31

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s