„Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ” е поредица от малки книги с големи послания на изд. „Timelines Store”. Кратки илюстровани истории разказват за живота на великите жени, които по един или друг начин са оставили дълбока следа след себе си. С общи усилия, и с много усет и талант, Мариа Исабел Санчес и Алесандра де Кристофаро ни разказват историите на учени и откриватели, хора на изкуството, публични личности чиито думи, дела и идеи са променили света. Днес започваме да представяме книгите от серията с ревю на книгата „Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ: Даян Фоси”.

malki-hora-golemi-mechti-dayan-fosyБях малък, беше лято и бяхме на село. Освен игрите по улици и дворове, карането на колело и всевъзможните щуротии, които ни хрумваха, едно от основните забавления беше… видеотеката! Точно така, ВИДЕОтеката, не БИБЛИОтеката. И там също се намираха страхотни неща, и чрез пиратските видеокасети с едногласов дублаж също сме откривали света по свой си начин. Възрастните не се месеха особено в изборите ни, а възрастовите ограничения не значеха нищо. Късно една вечер заедно с братовчедите окупирахме телевизора. За пореден път щяхме да си пуснем филм, за който не знаехме почти нищо освен заглавието. Нямаше интернет, YouTube, трейлъри и ревюта. Имаше заглавие и обложка, които може би отговаряха на съдържанието, а може би не, и толкоз. Не знаеш какво ще ти се падне. Онази вечер ни се падна „Горили сред мъглата” със Сигорни Уийвър.

 

Аз бях на десет и бях най-големия в стаята, но и аз, както всички останали, плаках много. Плаках, защото проклетите бракониери убиха Диджит. Плаках и защото убиха Даян. Плаках, когато ги погребаха един до друг. И продължих да плача, когато разбрахме, че филмът е по действителен случай.

timelines_daian_fosi_malki_hora_golemi_mechti_3

Не можех да си представя, че някой наистина е водил такъв живот, толкова красив и толкова трагичен. „Горили сред мъглата” остави дълбок отпечатък върху мен тогава. И сега няма как да не се запитам върху колко ли млади, впечатлителни и чисти съзнания ще остави отпечатък и книгата „Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ: Даян Фоси”.

111.JPG

Книгата е подходяща дори за най-малките деца. Четохме я многократно с дъщерите ми, които са на три и осем години, и ми е трудно да кажа на коя от двете й е по-интересна. И думите, и визуалния език на рисунките са перфектни за малки читатели. Имаме 32 цветно илюстрирани страници, от които едва половината съдържат текст от по едно-две изречения, и въпреки всичко това е напълно достатъчно. Историята е разказана. Нежно и деликатно. Без разточителни подробности, без дати и куп факти. Само есенцията. Искрата. Фаталният край на Даян Фоси е спестен, но силата и смисъла на делото й да тук, между кориците.

Ненко Генов

Мариа Исабел Санчес Вегара е родена в Барселона, Испания. Тя е писател, ангажиран с нови концепции за детската книга. Дългогодишният ѝ опит във водещи рекламни агенции ѝ дава рецептата как да съчетае творчеството с познанието.

Алесандра де Кристофаро е италиански илюстратор от Лече. Завършила илюстрация в HAW в Хамбург и в Академията за изящни изкуства в Болоня. Работи за списания, детски книги и в областта на рекламата. Живее в Рим.

Издателство Timelines store във Фейсбук: https://www.facebook.com/timelines.store/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s