Създаден по видеоиграта бестселър на ChAIR Entertainment и Epic Games, това ново приключение на всепризнатия майстор на фентъзито Брандън Сандерсън навлиза дълбоко във фантастичния свят на Меча на Вечността, свят на тайни и интриги, където границата между магията и технологиите се размива и дори животът и смъртта не са каквито изглеждат.

product_742

Брандън Сандърсън е автор, всепознат с уникалните си способности да гради светове. В творбите си, той умело представя интересни, добре-изградени герои, както и цели държави и народи, със собствена култура, уникална система от вярвания и автентична икономика.

Паралелно с това, студиото Chair (клон на титаните Epic Games), през 2010 издава своят magnum opus: мобилната игра Infinity Blade (iOS). Заглавието беше първото, ползващо митичния Unreal Engine на мобилна платформа, като представи и графични качества, невиждани до тогава на устройство, което се побира в джоба ти. Докато маркетинг специалистите на Apple и Epic Games рекламираха тези факти, истината е че Infinity Blade съдържа и уникална, добре-структурирана история, в любопитен свят. А за финал – развръзка, която направо отвява главата на играча.

Не е сигурно дали Брандън Сандърсън е помагал на Chair с светоустройството, но признаците определено са там. А това, което му е било трудно да покаже в този медиен формат, той по-късно реализира в „Infinity Blade: Awakening”. Първата от две книги по франчайза, която намира своето място между първата и втората игра от поредицата.

Брилянтно написана от първия ред и вълнуваща, макар лежерна. Сандърсън успява да вдъхне нова доза живот в героите от поредицата, да им придаде характерни черти, които са по-ясно изразени и обосновани в редовете, отколкото на екрана, дори в третата игра. В „Пробуждане” научаваме повече за митологията зад играта, за Безсмъртните и дефиницията на това грандиозно наименование, за Пантеона в който те членуват, и разбира се – пъклените планове, които (типично като за божества) те кроят един срещу друг.

А измежду всичко това – Сирис (Героят, с който успявате да сломите последният враг в първата игра). Едно просто, селско момче, което от началото на своите съзнателни години е било подготвяно за това да се изправи срещу Кралят Бог и да бъде сломен от него. Защото това е традицията.

Но той побеждава.

В „Пробуждане” това момче открива свободата си и започва своя съзнателен преход към мъжество. В началото на книгата мечтите му са да яде плодов пай и да се люлее на люлките, защото никога не е имал такава възможност преди. Но много бързо обстоятелствата го принуждават да взима тежки решения, от които зависи бъдещето на целия свят.

Кралят Бог обаче, типично за Безсмъртен, макар сломен – е жив. И неговият пъклен план за Сирис все още е в пълно действие. Развоят на този план ще разкрие мрачни истини за Сирис и света на Infinity Blade – това е истинската тръпка в „Пробуждане”.

Стилът на Сандърсън е успешно запазен, а преводът е добър, запазващ потока на действието в цялост. В това отношение, не едно трудно решение е зависело от преводача Цветана Ганчева, но тя се справя отлично. С изключение на няколко печатни грешки, цялостното съдържание на книгата е тук и в добро състояние. Също трябва да се отбележи, че Артлайн Студиос са се постарали максимално да запазят дизайна на оригиналната корица, което се е получило брилянтно.

Единственият негатив, който може да бъде изтъкнат е именно това, че действието в „Пробуждане” се развива между първите две заглавия от поредицата игри. Сандърсън прави опит да поясни накратко развоя на събитията от предходната игра – дори успешно, но все пак атмосферата, трудността на битката и фактическите детайли, няма как да бъдат предадени на читателя единствено от редовете в книгата.

Въпреки това, “Infinity Blade: Пробуждане” е една от най-увлекателните книги на автора. Кратка, точна, но пълна с детайли и обмислени думи, „Пробуждане” е чудесено въведение в творчеството на Сандърсън и в поредицата игри, а и двете си струват вашето внимание.

С надеждата Infinity Blade отново да се появи на някоя достъпна платформа, а Артлайн да издадат и втората книга (която пък се развива между втората и третата игра), горещо препоръчвам да посегнете към „Пробуждане” и да се насладите на един развой на събитията, който е крайно неочакван и оригинален.

Стако

Още за книгата тук: https://artline-store.net/product/567/infinity-blade-probuzhdane.html

Обучен още от дете да върти майсторски меча и да се сражава, младият рицар Сирис отпътува за Черната цитадела с една единствена цел: да си пробие с бой път през армията Титани и да предизвика тиранина Бога Крал в честен двубой. Това е била свещената мисия на баща му, както и на неговия баща, поколения наред, които са се опитвали да спасят хората си от робство. Когато Сирис незнайно как успява да постигне целта си, след като всички от неговата кръвна линия са се провалили, той се озовава в един необятен свят пълен с воини и крадци, древни вражди и предателски съюзи, Безсмъртни и бъдещи крале. Пътят към свободата ще го отведе на епично пътешествие в търсене на митична фигура известна като Тъкача на Тайни – единственият на този свят, който може да разкрие тайните на Меча на Вечността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s