Ако си мислите, че младежките романи-дневници са хит в книгоиздаването от последните години, то нека да подчертаем, че те нито започват, нито свършват с Джеф Кини и компания. Един от по-ярките примери за книга от подобен тип, но от друго поколение и с доста по-различен тон е „Тайният дневник на Ейдриън Моул (на 13 ¾ години)” (изд. „Гея-Либрис”, превод Красимира Абаджиева). Публикуван за първи път през далечната 1982 година, дневникът на Ейдриън Моул и до днес е едно от най-известните произведения на британската писателка Сю Таунзенд и по-късно получава общо девет продължения. Е, нито едно от тях не е издавано в България, но това не пречи да отделим внимание на оригинала!

Ние с Пандора се обичаме! Съвсем официално! Тя казала на Клер Нилсън, Клер казала на Найджъл, а Найджъл каза на мен. Казах на Найджъл да каже на Клер да каже на Пандора, че напълно споделям чувствата ѝ. Ще ми се да литна от радост и възторг! Все някак ще се примиря, че пуши пет цигари на ден и си има запалка. Когато си влюбен, такива неща нямат значение.

d095d0b9d0b4d180d0b8d18ad0bd-d09cd0bed183d0bb-www

Пубертетът на запад в началото на 80-те е любопитна тема. Няма съмнение, че „Тайният дневник на Ейдриън Моул” е продукт на времето си, уловил духа на една отминала епоха, и при все, че е любопитно четиво за днешните тийнейджъри, като нищо ще се окаже по-любопитен за родителите им. Любопитен е изборът на Сю Таунзенд да пише от гледната точка на момче, но това някак си се получава много убедително предвид характера на Ейдриън. Той не е просто недоволен бунтар, „загубеняк” или „дръндьо”. Ейдриън е артистична душа. Поетичните му пориви често остават неразбрани и предизвикват насмешка, но поне в дневника си той може да бъде себе си и да е прям до болка. Отношенията с родителите, възгледите за образователната система, трепети и въздишки, всичко идва почти без филтър.

Сю Таунзенд е създала комбинация от хормони и хумор, която работи повече от добре. Нещо повече – не липсва и социална критика, която удря право в целта дори и днес. „Тайният дневник на Ейдриън Моул” може да послужи като интересен паралел между „тогавашната” и „днешната младеж”. „Авторът” на дневника няма как да не ви стане поне малко симпатичен – едно чувствително и амбициозно момче, съвсем не лишено от младежка несигурност, изпадане в крайности и прекален драматизъм, който прави описаните ситуации още по-комични. Откровенията на Ейдриън са доказателството, че колкото и да се променят нещата, в основата си те пак си остават същите.

Българската корица може и да не е върха на сладоледа, но нека това не ви спира да пробвате книгата. По книгите са създадени не един, не два, а цели три британски сериала, което е повече от добро свидетелство за славата и успеха на героя на Таузенд на Острова. В момента книгата се предлага на сайта на издателството за символичните 2 лева!

Още за книгата тук: http://www.gealibris.com/product/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-13-%D0%B8-3-4/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s