На 29 октомври 2019 се навършват 60 години от дебюта на Астерикс във френско-белгийското списание Pilote. Чудите се как да отбележите рождения ден на любимите си гали? Просто е – направете си подарък. Пети том на „Астерикс” излиза за първи път на български, в превод от Венелин Пройков! Слава на Тевтат,„Астерикс: Обиколката на Галия” (изд. „Студио Арт Лайн”) е истински празник за верните фенове на Госини и Юдерзо.

asteriks-obikolkata-na-galiya-30

Добре познатото селце от непокорни галски селяни за пореден път натрива носа на римските окупатори. При това по познатия начин – със здрав тупаник и придружаващите го облаци прах и хвърчащи из въздуха легионери. На римските пълководци не им остава друго, освен да пробват нова тактика. Те решават да отцепят селцето от останалата част на света, че иначе току виж бунтовните идеи на неговите обитатели взели, та плъзнали из териториите на Империята. А нищо не може да вбеси нашите приятели (и в частност Астерикс) повече от това, някой да им казва какво могат и какво не могат да правят, при това в собствената си родина. Напук на високата дървена стена, построена от римляните, Астерикс и Обеликс хващат пътя. Започва „Обиколката на Галия”!

asteriks-obikolkata-na-galiya-33

Госини и Юдерзо са великани! Зевзекчийският им хумор е просто уникален, а заедно с купищата остроумни препратки и прекрасните рисунки изобщо няма място за чудене как така техните герои са се сдобили с незалязваща световна слава.

asteriks-obikolkata-na-galiya-34

Уви, не говоря френски, но отдавна съм събрал всички томове на поредицата на английски език и ще ви кажа едно – в пъти по-приятно и по-забавно ми е да ги чета на български, а работата на Венелин Пройков е както винаги е повече от професионална и всеотдайна. Не искате да пропускате този комикс, пък ако ще и небето да се стовари върху главите ви!

asteriks-obikolkata-na-galiya-35

А ако сте пропуснали предишното ни ревю на поредицата, то последвайте този линк.

Ненко Генов

asteriks-obikolkata-na-galiya-30-1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s