Попадали ли сте на енциклопедия, която се чете увлекателно като приказка? А на сборник с приказки, който съдържа енциклопедични познания? Ако не сте, то това е защото все още не сте имали удоволствието да разлистите луксозната поредица на „Егмонт България” и „National Geographic”, съставена от Дона Джо Наполи и илюстрирана от Кристина Балит. Вече въздишахме по „Вечните арабски приказки” и се прехласвахме по „Вечната гръцка митология”. Днес е ред да затаим дъх пред „Вечната скандинавска митология”.

Скандинавската митология някак си става все по-популярна, и същевременно си остава все така далечна и непозната за повечето деца, а може би и за възрастните. Благодарение на филмите на Marvel хлапетата си мислят, че Тор, Один и Локи са персонажи от супергеройския пантеон на световния комикс гигант, което е меко казано жалко предвид каква неподправена северна красота се крие в техните оригинални първообрази от северните митове. Рик Риърдън се старае да хвърли повече светлина по темата чрез поредицата си за Магнус Чейс, но отново – друго си е да „пиеш от извора”. И благодарение на „Вечната скандинавска митология” най-накрая младите читатели имат възможност да направят именно това.

97895427171571458125966

Класически легенди и удивителни илюстрации на богове, герои и чудовища оживяват в зашеметяващите скандинавски митове. Потопете се в историите за бога на гръмотевиците Тор, едноокият баща на боговете Один, богът-мошеник Локи и много още други. Приказното повествование на писателката Дона Джо Наполи ще ви накара да се влюбите във вечните приказки на древна Скандинавия.

balitworldtree0001

Добре дошли в свят на герои и чудовища, на богове и берсерки, на викинги и валкюри, където доброто и злото са във вечна битка. Добре дошли в една фантастична митология, изпълнена с възходи и падения, с любов и предателство, многопластова като необятните девет царства, от Муспелхейм до Асгард.

contents1458137805

Нека библиографията, списъкът с персонажи, хронологичната справка, картата на света на нордите и азбучният показалец в края на книгата да не ви стряскат. „Вечната скандинавска митология” е много далеч както от скучната теория, така и от сухия хронологичен преразказ – често срещани елементи на по-академичните издания. Дона Джо Наполи отново е постигнала перфектната сплав от сладкодумно разказвачество и любопитни естнографски и исторически бележки. А Кристина Балит за пореден път е успяла да балансира между чувствителността и възприятията на днешния читател и традиционната стилистика и фолклорни мотиви на древната култура, която книгата представя.

myth_norce_body-1301458137785

Няма съмнение – ясенът Югдрасил дасте и до днес. Корените му са дълбоко в миналото, но по най-младите му клончета вече цъфтят нови истории. Кой знае, може би именно тази разкошна книга ще вдъхнови и нови бъдещи разказвачи.

Още за книгата тук: https://egmontbulgaria.com/neshanal-dzhiografik-51/vechnata-skandinavska-mitologija-p2796

myth_norce_body-1621458137786

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s