Копнеете за нова (и дългоочаквана) среща със Стивън Лийдс, героят от „Легион” и „Легион: На една ръка разстояние”? Ето я и нея. „Лъжи наяве” – няма да ви лъжа, третата (и последна за сега) книга от поредицата „Легион” на Брандън Сандерсън вече е наяве, в превод на Цветана Генчева и с логото на „Студио Арт Лайн”.

Стивън Лийдс, известен още като „Легион“ има уникално състояние на ума. Може да стане експерт по всеки въпрос в рамките на часове… и с всяка нова област се създава нов „аспект“ от Стивън. Шизофреник ли е? Възможно е. Не го ли превръща това в невероятен агент-разузнавач? Определено. Това е последното му и по всяка вероятност най-странно приключение. Започва с две напълно независими събития: изчезването на Армандо, един от многобройните „аспекти“ на Стивън и неочакван зов за помощ от Сандра, жената, която преди много години му е помогнала да се научи да живее със състоянието си… и съчетанието от тези две улики го отвежда в зловеща високотехнологична фирма, която специализира в напреднали методи за задържане на хора. Оригинална, предизвикателна и напълно завладяваща история, тази неповторима новела разкрива Стивън Лийдс в най-блестяща светлина: удивителен герой и човек, който непрекъснато се бори да разбере и контролира собствената си раздвоена природа.

product_662

Серията „Легион” е шамар в лицето на всеки, който твърди, че Сандерсън е неспособен да се озапти и да пише истории, които се събират в под четирицифрено число страници. Да, срещал съм и такива неверници. Трите новели общо нямат и триста страници, но затова пък определено са в състояние да ви накарат да си кажете: „Триста дяволи, тоя човек е проклет гений!”.

Уникалният мозък на Стивън Лийдс започва да си играе с него по доста неприятен начин. Попивателната на факти и знание лека полека започва да излиза извън контрол. Изчезват цели категории от познание, едни аспекти се изпаряват, други пък се опитват да изпарят останалите… В главата на героя бушува истинска война. И ако същата тази глава е като безконечен товарен влак на спомените, то сега е само въпрос на време същият този влак да дерайлира и да пропадне в бездната. За щастие, преди това да се случи в уравнението отново се включва Сандра, която (уж… май…) е открила тайната на контрола над разбеснелите се аспекти. За Стивън може би също ще има изход. Но за да се стигне до него ще трябва да се плати висока цена.

И да, това е краят. За сега. Вратичка за продължение има, разбира се. При машина за идеи с невероятна продуктивност като Сандерсън няма как да няма. Тя със сигурност винаги е там, дори и да не я виждаш. Просто съм убеден, че пишейки една история умът на Сандерсън стига до хиляди разклонения, а авторът избира едно от тях и си прави бележки за останалите, по някои от които по-късно като нищо би повел читателите си. (Май има нещо доста сходно между мозъците на Лийдс и Сандерсън, а?) Та, кой знае… Може би ще видим още от „Легион”. Но ако „Лъжи наяве” се окаже финалът – то той е повече от добър. Феновете на поредицата ще са доволни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s