Някои книги ти стават любими бавно, но сигурно. Други те грабват изведнъж. При трилогията Winternight на Катрин Арден валидни са и двете. Историята на Василиса те увлича моментално, но с течение на времето (и страниците) те омагьосва все повече и повече. А когато на български излиза нова книга на същата писателка няма как да не се развълнувам, пък дори и тя официално да минава за детски роман. „Скришни места” (изд. „Orange books”) е началото на една нова поредица, която вече успя да ме плени, пък макар и по един по-различен начин. Едно истински зловещо фентъзи четиво, с което да се настроите подобаващо за предстоящия Хелоуин!

Единайсетгодишната Оли преживява трагична загуба, след която книгите се превръщат в единствената ѝ утеха. И когато случайно попада на обезумяла непозната, която се кани да хвърли книга в реката, Оли забравя за здравия разум, впуска се да открадне книгата и побягва. Книгата разкрива пред Оли страховита история за жена на име Бет, двамата братя, които са я обичали, и странно споразумение с „усмихнатия мъж“ – зловещ дух, който сбъдва най-съкровените ти желания, ала на немислима цена. Оли е погълната от разказа до следващия ден, когато се отправя на училищна екскурзия до местната ферма „Сумрачната долина“, която крие своя собствена призрачна история. Там момичето открива гробовете на хората, за които е чела в книгата. Да не би усмихнатият мъж да е истински? Не след дълго Оли сама се сблъсква с отговора. На път за дома училищният автобус се чупи, а учителят се връща за помощ до фермата. Но странният шофьор има неочакван съвет за децата: „Най-добре да се махате. Падне ли нощта, ще дойдат и за вас“. Така започва едно злокобно и страховито приключение. Готови ли сте за него?

skrishni-mesta-9786191710850

Шапка свалям на Катрин Арден! Да се пише хорър за хлапета е доста несигурна работа. Как да е хем нещо подобаващо злокобно, предизвикващо тръпки и каращо сенките в ъглите на стаята ти да започнат да ти приличат на това и онова, хем да не е прекалено ужасяващо и да се окаже неподходящо за възрастовата аудитория? Разните мумии, вампири и върколаци вече май не стряскат никого, освен Шаги и Скуби Ду. Но пък ако напълниш детски роман със смърт и окултни мотиви рискуваш майките и татковците да те заобикалят отдалеч в книжарниците. Арден обаче е намерила точния баланс и „Скришни места” е чудесно премерена книга.

В нея има съвременни герои, но и ясно изразен готически елемент. Хем има привкус на детски детективски роман, хем има отявлени свръхестествени нотки и едни биха го определили като мистерия и хорър, а други пък като ърбън фентъзи. Но в каквито и категории да спада „Скришни места”, най-важното е, че това е книга, която ми достави голямо удоволствие.

Оли е героиня, която предизвиква едновременно и съчувствие, и възхищение. Тя бързо ще се превърне в любимка, не само на момичетата, но и на младите читатели като цяло. Загадките, пред които се изправя будят онзи вид любопитство, който те кара да поглеждаш скришом между пръстите си, дори когато си закрил с длани очите си от страх. „Усмихнатия мъж” е страхотно попадение, истински зловещ и заплашителен. Напомни ми за историите за Дама Пика и някои други родни „градски легенди”, които сме си шушукали с фенерчета като ученици по летните лагери.

Освен всичко останало, „Скришни места” има и неподозиран емоционален заряд. В книгата се говори за трудното детство, през които някои са преминали, а светът около тях дори не подозира за това. Говори се и за приятелството – такова каквото би могло и каквото би трябвало да бъде.

Не се бях съмнявала особено, но сега вече съм по-сигурна от всякога – Катрин Арден умее да пише истории, които да интригуват читатели от всяка възраст. „Скришни места” определено е такава!

Книголина

Още за книгата тук: https://www.orangecenter.bg/skrishni-mesta.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s