Мая Бочева едва ли се нуждае от представяне. Художничката изгря с комиксите за любвеобилната вещичка Уики, появили се на страниците на сп. „Дъга” (версията от 2003-2004 година), и през последните 15 години е илюстрирала редица детски книги, измежду които са класическите приказки на Шарл Перо, Братя Грим, Шехеразада, небезизвестните „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ на Ено Рауд, както и редица съвременни повести и романи за деца от български автори -„Кухненски слон“, „Дракончето в мен“, „Шишарко” и още ред други. Ако притежавате книги на изд. „ПАН”, „Софтпрес”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Фют”… – то вероятно сред тях ще има поне няколко, илюстрирани от Мая Бочева. Съвместната й работа със създателя на приказките-игри за Таласъмчето и Добросъците, Никола Райков, се радва на особена популярност сред българските деца. Това си проличава и в двете награди „Бисерче вълшебно”, които отнасят „Добросъците” и „Приказка от два свята“. Освен това Мая Бочева работи нееднократно и по образователни детски книжки и учебни помагала – опит, който тя прилага в създаването на серията „Туй-Онуй”, целяща да поднесе обучителния елемент в приятна, но и практична форма. Всеки, който е разлиствал „Колко е часът? Наръчник за времето”, „Кой светна луната?” и „Как се казва тази книга?” ще потвърди, че те неизменно ангажират детското внимание и интегрират знанието по забавен, но и запомнящ се начин. И ето, че сега кръгът се завърта и комиксът за Уики отново е на дневен ред!

cover

„Пътешествието на Уики” е комикс албум за читатели от всяка възраст. Той ще стопли сърцата на доста от феновете на класическата „Дъга”, както и на читателите от следващото поколение, които колекционираха новото списание със същото име. Но най-хубавото е, че сега Уики може да достигне и до днешните малчугани! Тези, които са чели Уики като тийнейджъри (а измежду тях се числя и самият аз) най-накрая ще имат възможността не само да си припомнят пъстрите комикси на Мая Бочева, но и да ги споделят със собствените си деца.

nachaloto

От първата поява на Уики до днес са изминали доста години. И макар, че за това време комикс културата в България е направила няколко решителни крачки напред (редица изложби, участия на наши художници в международни фестивали, и разбира се – появата на секция „Комикс” към СБХ), у нас все още е трудно да се намерят комикси, които са насочени към младите читатели, а още повече пък български такива. На фона на западните комикси за супергерои, френско-белгийски класики като Лъки Люк и Астерикс, японска манга, родни комикси на историческа тематика, фантастични и приключенски комикси за юноши и възрастни, чисто детските комикси са наистина малко. Всъщност, заглавията, които могат да бъдат открити в книжарниците към днешна дата се броят на пръстите на едната ръка. Сред тях са „Илийчо и Август” на Сотир Гелев и Пенко Гелев, няколкото книжки за Мумините на Туве Янсон и поредицата „Ана-Ана” на Доминик Рок и Алекси Дормал. А „Пътешествието на Уики” не прилича на нито един от тези комикси. Ето защо творчеството на Мая Бочева предоставя едно не само приятно, но и крайно необходимо разнообразие.

spisania

Приключенията на Уики са това, което на запад биха определили като indie комикс (от думата independent – т.е. „независим”). Тук всичко е в ръцете на твореца. Няма спуснати отгоре сценарии, няма установени издателски правила, състезаване с месечни срокове, преследване на пазарни тенденции… „Пътешествието на Уики” е пълна противоположност на комерсиалния комикс, който често се продава главно заради определено лого или франчайз, и всеки отделен брой се работи от художниците „на ишлеме”, просто поредният от конвейерната линия. Рисуваните истории на малката героиня са личен, авторски проект, и наличието на тази творческа свобода определено си личи из целия комикс.

risunki_akvarel

Всяка страница е полет на въображението. Всеки панел излъчва жизнерадостна, детска невинност. Всевъзможни животинки и одухотворени предмети щъкат из рисунките и правят компания на дружелюбните главни герои. В това отношение „Пътешествието на Уики” е достоен наследник на емблематичния „Дарко” на Николай Додов. Разчупените рамки на изображенията и нестандартната перспектива свидетелстват за художествена волност и откривателски дух – качества, присъщи на детските рисунки, но пренесени в професионално комикс произведение. И както подобава на една съвременна приказка, наред с вечните теми за приятелството, смелостта и задружната работи, в „Пътешествието на Уики” не са забравени и актуални въпроси като разделното изхвърляне на отпадъците, опазването на околната среда, здравословните храни…

wicky_comic_34

Всъщност, защо не направите и вие едно кратко пътешествие до сайта на TAT Creative и да научите повече за книжката?

http://tatcreative.com/bg/wicky.html

Ненко Генов

One thought on “„Пътешествието на Уики“ от Мая Бочева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s