Делян Момчилов и Стен Дамянов, тандемът зад вече добре известната книга „Българите! Забравените постижения”, се завръщат с нова книга. Зад грабващото концептуално заглавие „Ние сме животните” (изд. „Сиела”) се крие сборник с няколко завладяващи истории, които макар и поднесени като разкази, все пак са базирани на реални събития и факти. А главните герои тук са именно тези, които не могат сами да разкажат историите си, а имат отчаяна нужда да го направят. Давайки глас на животните тази книга се превръща в своеобразен посланик, апелиращ за тяхната защита. Нещо повече – скромна част от приходите от изданието ще отидат за добра кауза. 1 лв. от продажбата на всяка книга ще бъде дарен на фондация „4 лапи“ в помощ на бездомните животни.

Готови ли сте за приключения по цялото земно кълбо? Прочетете вълнуващите истински истории на кучето спасител Бари от прохода „Голям св. Бернар“ в Алпите; на смелата котка Скарлет, която не се бои от огъня; на прасетата Буч и Сънданс, извоювали свободата си; на слона Джъмбо, който весели хиляди хора на два континента; на двукракото куче Вяра, вдъхнало надежда на безброй страдащи; на Шантàви и нейния обучен да открива мини плъх; на последната галапагоска костенурка, чиято съдба вълнува целия свят; и на лондонския лъв Крисчън, който преоткрива саваните на Африка.

nie-sme-jivotnite-delyan-momchilov-ciela-97895428289452

Страхотна инициатива и доста добро изпълнение! Има нужда от такива книги, а фактът, че тази е българска ме радва неимоверно. Готов съм с лекота да простя куцукащия тук-таме стил и спорадичните несъвършенства на авторовите драматизации на истинските събития. Личи си, че създателите на книгата са отделили доста време на проучване и подбор на фактите и плануване как те да бъдат представени под формата на художествен текст. И нека фактът, че историите в „Ние сме животните” идват от гледната точка на самите животни да не ви заблуждава и да ви кара да третирате изданието като някакви несериозни детски приказчици. Резултатът е едно по-различно четиво, което бих препоръчал на всички от около 11-12 години и нагоре. Книга за всяка възраст, и уви – трагично и болезнено актуална.

2111875288

Любимата ми история всъщност е последната, която Делян Момчилов е включил – тази за лъва Крисчън, известен още като „Лъвчето от Хародс”. Дали защото съм гледал документалните филми за Крисчън и двамата австралийци, които си го купуват от зоологичния отдел на известния британски магазин, дали по друга причина, но тази глава от „Ние сме животните” ми допадна най-много.

При други истории пък разказите на Делян и рисунките на Стен се оказаха прекрасна отправна точка да се хвърля в дебрите на Интернет и да потърся къде статии, къде видео и снимков материал по темата. Защото това е и една от ролите на „Ние сме животните” – да не те оставя безучастен. Това не е енциклопедия, изпълнена със статистики, това е интересна сплав от художествено и документално, която цели да буди интерес, да провокира самообразование по темата, да служи като трамплин към по-задълбочено опознаване на различни животински видове и тяхната съдба.

1170x811

Лично за мен „Ние сме животните” не успя да достигне класата и въздействието на едно друго издание на „Сиела” с подобна тематика, а именно „Единственият и неповторим Айвън” от Катрин Апългейт. Тази книга препоръчвам горещо на малки и големи, роман с важно послание и голямо сърце. Тук обаче имаме няколко истории накуп, при това чудесно подбрани, изключително вдъхновяващи и адски любопитни. Не като тема, но като изпълнение книгата ми напомни на анимационните документални филми като „Waltz with Bashir” и „Another Day of Life”.

Книгокрил

Още за книгата: https://ciela.com/nie-sme-zhivotnite-delyan-momchilov.html

Интервю с авторите на книгата „Ние сме животните”: https://ladyzone.bg/video/laifstail/lica/deljan-momchilov-i-sten-damjanov-neka-se-opitame-da-badem-po-dobri-hora-i-da-obrashtame-poveche-vnimanie-na-zhivotnite.html

Представяне по БНР: http://bnr.radio/sofia/post/101115503/nie-sme-jivotnite-kniga-s-kauza

3951140_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s