„Въпросът и възражението” (изд. „Студио Арт Лайн”) или втора книга от трилогията „Живият хаос”. Втората част е винаги по-мрачна, по-тягостна и по-мъчителна за героите, но въпреки всичко едва ли ще сте подготвени за смазващата безизходица пред която ще се изправят героите на Патрик Нес.

Бягайки от безмилостна армия, Тод отвежда Виола право в ръцете на най-опасния им враг, Кмета Прентис. Бивайки незабавно затворен далеч от Виола, Тод е принуден да изучи механизма на наложения от Кмета нов ред. Но какви са тайните, скрити извън границите на града? И къде е Виола? Дали изобщо е жива? И какво представлява мистериозното Възражение? И един ден бомбите започват да се взривяват… 

product_19

Пишейки Нес не просто разказва, той сякаш протяга ръка и те стиска за гърлото, а хватката му става все по-осезаема и стегната с всяка изминала страница. Съдбата на Тод е низ от несправедливости и болезненото чувство на безсилие и отчаяние са предадени по страшен начин. Заради тези изпитания триумфът на волята ще е истински и значим, стига искрата да не бъде угасена преди да успее да разпали огъня на революцията.

Не, че в книгата липсва огън. И огън, и кръв има в изобилие.  „Въпросът и възражението” е чувствително по-брутална от своя предшественик, но не по същия бърз и динамичен начин. Някои части от книгата ми се сториха една идея по-протяжни от необходимото, но Нес явно е решил да се придържа към реализма и да не ни спестява нищо от онова, през което преминава Тод. От една страна това бави темпото до известна степен, от друга… В безпардонната дистопия на Нес няма място за слабост, няма място и за заобикалки. Няма и преки пътища.

Предстоят политически и военни възходи и падения. Бруталните сблъсъци оставят след себе си жертви, а книгата, макар и фантастична и доста пресилена художествена измислица, подхваща напълно реални, злободневни, сериозни теми и рисува плашещо близък паралел със случващото се в различни точки на собствения ни свят. Патрик Нес се се свени да повдига въпроси като религиозна основа за манипулация на масите, екстремизъм, дискриминация, терористични актове…

А когато най-накрая се доближите до кулминацията, тя не просто настъпва, а връхлита. Нес ще стовари действието върху ви със страшна сила. Ще има смърт. Ще има и разбити сърца, както у героите, така и сред читателите.

Какво ще се случи в „Чудовищата на войната”? Бедна ми е фантазията…

Още за книгата тук: https://artline-store.net/product/19/vaprosat-i-vazrazhenieto.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s