„Не пускай ножа” (изд. „Студио Арт Лайн”) не е нова книга на пазара и ако все още не сте я чели, то вероятно поне сте чули сума ти суперлативи за нея. Е, пригответе се да чуете още. Чисто и просто защото откриващия роман на трилогията „Живият хаос” си ги е заслужил. И защото Патрик Нес е нечовек.

Тод Хюит е последното момче в Прентистаун. Но град Прентистаун не е обикновен град – там всеки може да чува мислите на другите като един постоянен, всеобхващащ, безспирен Шум. Няма лични мисли. Няма тайни. А дали?

Един месец преди рождения ден, който ще го направи мъж, Тод внезапно се натъква на място, на което цари пълна тишина. Което е невъзможно. Жителите на Прентистаун са го лъгали. И сега той трябва да бяга…

Жанрово „Не пускай ножа” е фантастична тийн дистопия и познавам не един и двама читатели, които прескачат цели автори само като чуят комбинация на две от тези три определения. Груба грешка. Ама груба! Патрик Нес е автор, който нееднократно е доказвал, че има огромна разлика между това една книга да е младежка и незряла. Да, понякога двете вървят ръка за ръка под формата на кух екшън, плосък романс или друг тип шаблонно забавление, но точно Нес е на светлинни години от този тип комерсиална литература и в това съм се убедил чрез „Часът на чудовището”, „Освен този живот” и няколко други, взе излезли с логото на Арт Лайн книги.

product_20

Известен хаос има сякаш не само в заглавието на трилогията, но и в самия наратив. Но това е само привидно. Нес внимателно прекършва всичко крехко у героите си и с прецизността на изкусен хирург (или пък луд учен?!) сглобява характерите отново, карайки ги да се извисят от пепелта в един откачен(о добре изграден!) свят. Свят, в който религията е прекрачила границите на фанатизма и се е превърнала едновременно в бреме, окови и тумор.

Сюжетът е разказан от първо лице, а езикът е жив, органичен, пращящ по шевовете от индивидуалност и… пълен с несъвършенства. И това е комплимент! Защото до голяма степен именно в тези несъвършенства се крие и силата на романа, майсторството, с което Нес е дал глас на персонажите си (дори на тези от животински произход!), оставяйки един неопитен, впечатлителен и често изгубен хлапак да бъде разказвач. Тод Хюит говори. И го прави типичните за бясно препускащата и понякога лутаща се мисъл повторения, без неправдоподобна за възрастта му поетичност и езиково богатство… И този неошлайфан, натуралистичен начин на предаване на сцените е адски въздействащ.

„Не пускай ножа” ли? По-скоро не пускай книгата!

product_670

Още за книгата: https://artline-store.net/product/20/ne-puskay-nozha.html

Комплект от цялата трилогия: https://artline-store.net/product/460/zhiviat-haos-komplekt.html

Още ревюта:

https://mdoneva.com/2011/02/20/nepuskainozha/

https://azcheta.com/ne-puskai-noja/

https://knigolandia.info/book-review/ne-puskai-noja/

http://crarzyme.blogspot.com/2017/02/8.html

http://stormy-garden.blogspot.com/2015/08/blog-post_8.html

http://knigoqdec.blogspot.com/2016/07/blog-post_10.html

One thought on “„Не пускай ножа” от Патрик Нес

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s