„Мечове срещу смъртта” (изд. „Изток-Запад”) е заглавие, което звучи адски надъхващо. А съдържанието? И то не остава по-назад! Десет фентъзи приключения с чаровните герои на Фриц Лейбър, истински празник за феновете на меча и магията. Една книга, която може да накара любителите на pulp литературата наистина да се разтопят от удоволствие.

Сборникът „Мечове срещу смъртта“ включва част от най-прочутите истории за Фафрд и Сивия Мишелов. Очакват ви десет вълнуващи приключения с огромния варварин от Севера и неговия верен спътник – изпечен крадец, чирак на магьосник и майстор на меча – във фантастичния свят на Неуон, където смъртта дебне зад всеки ъгъл. 

picture_2151-325x500

Това е моята първа среща с Фриц Лейбър, но се оказа книжния еквивалент на любовта от пръв поглед. (Може би в случая трябва да кажа „любов от първи страници”?) Ако си падате по шеметни фентъзи приключения, гарнирани с обилно количество екшън и харизматични протагонисти, то „Мечове срещу смъртта” е точно за вас. Все едно дали за вас историите за Конан, Тарзан и Джон Картър са guilty pleasure или пък намирате повече символика и дълбочина в творчеството на онези автори, които десетилетия наред са били стигматизирани като „булевардни” и „упадъчни”, просто няма как Фафрд и Сивия Мишелов да не ви легнат на сърцето!

9781613471753-us

Какви са разказите в „Мечове срещу смъртта” ли? Лекокрило фентъзи, което не разчита на тонове детайли и масивно светоизграждане, но води читателя на пътешествия със задъхващо темпо, които му носят много приятни мигове и предизвикват широки, глуповати, хлапашки усмивки. Ето какви! Фриц Лейбър е запазил едно особено качество в този сборник, което просто обожавам. При все битките, магиите, кръстосаните остриета и смъртоносните опасности, дебнещи зад всеки ъгъл, на моменти историите носят усещане за едва ли не детска невинност. Всичко е като на игра, все едно си се върнал в онези дни, когато е било достатъчно да размахаш юмрук срещу света и да му се заканиш, че един ден, само да натрупаш малко мускули, и ще му дадеш да се разбере… Простичко, но истинско!

mouse1

А Фафрд и Сивия Мишелов са бросто buddy класика! За разлика от по-стоическите им колеги по жанр, взаимоотношенията между тези двамата винаги са плодородна почва за по-комедийни ситуации и диалози, белязани от хаплив хумор. Такива са си тези герои. Смели до глупост, къде тарикати, къде наивници, но винаги умели в боя, а в най-трудните мигове – любимци на съдбата. А също и на читателите.

StarКнижар

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/mechove-sreshtu-smartta

Ревю на ShadowDance: http://www.shadowdance.info/magazine/books/swords-against-death/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s