Издателство „Изток-Запад” върнаха в книжарниците една от големите класики на световната научна фантастика. Близо 65 години след своята поява „Какавидите” на Джон Уиндъм продължава да бъде една изключително пленителна и плашещо проницателна творба, която в своите скромни двеста страници помага на читателя да се вгледа както в себе си, така и в несъвършената си, изтъкана от конфликтност човешка природа.

„Какавидите“ ни показва едно плашещо, но напълно възможно бъдеще, в което познатият свят е унищожен от ядрена война, а малкото оцелели хора живеят в постоянен страх от генетични мутации. Дейвид, главният герой в книгата, е роден в общност на религиозни фанатици, които ненавиждат всяко отклонение от „Божествения модел“. Противоестествените растения и животни се унищожават под съпровода на химни, а мутиралите хора (които вече не се считат за човешки същества) са преследвани и убивани със същия религиозен плам… освен ако не успеят да избягат в Злите земи, където „дяволът обработва обширните си имения, а Божиите закони са станали за смях“. И Дейвид не вижда нищо нередно в това, защото е отгледан със съвети и предупреждения като „Да бъде благословено нормалното“, „В чистотата е нашето спасение“ и „Пази се от мутанта!“. Докато един ден не открива, че самият той е Отклонение…  Едновременно постапокалиптична фантастика, антиутопия и роман за порастването, „Какавидите“ е книга за религиозния догматизъм и страха от различното, която днес звучи по-актуално от всякога.”

111.JPG

Моята първа среща с Джон Уиндъм е вероятно сходна с тази на доста от хлапетата от моето поколение. Бяхме приковани пред екраните на старите телевизори и с ококорени очи следяхме съдбата на семейство Гор и извънземното съзнание, познато като Чоки, дало и името на култовия британски сериал. От там, скоро стигнах до книгата „Чоки”, а после открих и още книги от „същия автор” в неизменно присъстващата във всеки български дом по онова време „Библиотека Галактика”. Ето защо завръщането на „Какавидите” ми носи не просто голямо читателско удоволствие, но с приятно носталгичен привкус, при все модерната концептуална корица.

Ако някой от вас се пита дали пък години по-късно „Какавидите” на Уиндам не звучат някак ретроградно и наивно, то мисля, че смело можем да заключим, че всъщност това е една история, която ще е вечно актуална, поне докато не се издигнем над собственото си его и не приемем различията си като нещо позитивно и нужно. Или пък докато не се стигне дотам, че на бедната ни планета вече няма кой да чете книги.

„Какавидите” е стегнато повествование, стилът на Уиндъм е ошлайфан, непретенциозен, но изключително ангажиращ, а самият сюжет, при все лекия прочит, носи подобаващата за една научнофантастична класика тежест. Краткият роман е изпълнен с мрачни предупреждения за пътя ни – като индивиди, като общество и като цивилизация. Но зад плашещо трезвия песимизъм на Уиндъм все пак блести човеколюбие и надежда, присъщи само на истински загрижените за съдбата ни хуманисти. Истинска книга! Образец за качествена постапокалиптична история, далеч от тривиалните и шаблонни приключения, с които често ни заливат днес.

Книгокрил

Още за книгата тук: https://iztok-zapad.eu/kakavidite

Джон Уиндъм (1903–1969) е британски писател, едно от големите имена в научната фантастика. Автор е на 12 романа, най-известни сред които са „Денят на трифидите“, „Кукувиците от Мидуич“, „Чоки“ и „Какавидите“. Роден е в Бирмингам, Великобритания. Няма висше образование, занимава се с различни дейности, за да си изкарва прехраната. Първите му разкази са публикувани в средата на 20-те години на 20 век, в обикновени списания, а не такива с научно-фантастична насоченост. Произведенията му са в различни жанрове, включително научна фантастика и детективски романи. По време на Втората световна война Уиндъм работи в армията, където продължава да пише. Първият му роман излиза през 1935 г., но истински известен става с романа „Денят на трифидите“, който излиза през 1951 г. Романите, които той пише след това се радват на много почитатели в читателските среди на научна фантастика. Някои от неговите романи са филмирани. Джон Уиндъм умира през март 1969 г.

One thought on “„Какавидите” от Джон Уиндъм

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s