Ако следите редовно „Книжни Криле” вероятно си спомняте ревюто ни на „Вечните арабски приказки: Истории за приключения, магия, любов и измяна” от Дона Джо Наполи, с илюстрации от Кристина Балит. Но тази завладяваща книга на не е единствена по рода си. Всъщност, тя е вече четвъртата в поредицата на National Geographic и „Егмонт България”, която обединява в едно приказни текстове и научен подход към тяхното възприемане и тълкуване. Днешната ни статия ще ви представи едно от предходните издания в серията – „Вечната гръцка митология: Класически истории за богове, богини, герои и чудовища”.

GM_010-033.indd

Боговете са непредксазуеми и многолики. Някои от тях се страхуват от децата си и ги поглъщат. Други обичат изкуствата и веселието. Трети създават хоратa за… забавление на другите богове. Кои са титаните? Кои са олимпийците? Кои са смъртните герои, постигнали безсмъртие? Тази книга съдържа историите на най-прочутите древногръцки богове – от изначалните божества, сътворили света, до завистливите богини, за които красотата е най-важното. Жестокости, безразсъдства, хитрости, лъжи, любов, коварства и справедливост – в гръцките митове има от всичко.

9789542708148

По традиция, по нашите географски ширини сме сравнително добре запознати с древногръцката митология, и то далеч не само защото тя се изучава в училище. И въпреки всичко, освен ако не проявявате академичен интерес към темата, – „Вечната гръцка митология: Класически истории за богове, богини, герои и чудовища” със сигурност ще има много какво да ви предложи, както под формата на текст, така и като пищни илюстрации.

GM_001-009.indd

Класическите легенди от античния свят вървят рамо до рамо с етнографски и исторически бележки и информация, която помага на читателите да ги оценят и осмислят по нов начин, както и да опознаят по-добре древните култури. Идеята е едновременно проста и гениална, чак да се зачуди човек защо не сме се натъкнали по-рано на подобни издания и защо няма повече от тях. Изпълнението пък е на изключителна висота, и в това можете да се убедите и сами, стига да разгърнете книгата.

GM_010-033.indd

Съдържанието обхваща всичко от античните представи за сътворението до прословутата Троянска война. Детайлната карта, приложена към книгата, несъмнено е от помощ при проследяването на митологичните приключения по суша и море.

GM_010-033.indd

Разбира се, тази нова среща с пантеона на богове и герои нямаше да е толкова омайна и въздействаща ако не бяха илюстрациите на Кристина Балит, която не просто демонстрира умение и талант в улавянето на образите и пресъздаването на сцените от древните истории, но и отново се стреми да остане вярна на стила на съответната култура. От композицията до декоративните елементи по дрехи, брони и колесници, рисунъкът носи усещането, че пред нас стои картина, следваща традициите на древногръцката цивилизация.

GM_094-123.indd

Откъм печат и качество на книжното тяло също не бихме могли да желаем нищо повече от „Вечната гръцка митология” – книгата е голям формат, с луксозна твърда корица и качествена гланцирана хартия, а полиграфията й е чудесна. Както и останалите заглавия от поредицата, „Вечната гръцка митология” също е истинско съкровище за всяка семейна библиотека.

Още за изданието тук: https://egmontbulgaria.com/neshanal-dzhiografik-51/vechnata-gratska-mitologija-p1659

GM_150-179.indd

Съдържание
Гея – Майката Земя
Уран – Бащата Небе
Кронос – Царят на титаните
Зевс – Царят на боговете
Хестия – Богинята на домашното огнище
Посейдон – Богът на моретата
Атина – Богинята на мъдростта
Хадес – Богът на подземния свят
Деметра – Богинята на земеделието
Аполон – Богът на музиката
Артемида – Богинята на лова
Хера – Богинята на брака
Хефест – Богът на ковашкото изкуство
Афродита – Богинята на любовта и красотата
Хермес – Вестителят на боговете
Арес – Богът на войната
Хелиос – Богът на Слънцето
Селена – Богинята на Луната
Дионис – Богът на виното
Персей – Злочестият герой
Орион – Ловецът
Херакъл – Героят, постигнал безсмъртие
Язон – Мореплавателят
Тезей – Царят на Атина
Елена – Пагубната красавица
Карта на Гърция
Хронология
Персонажи от митологията

One thought on “National Geographic представя „Вечната гръцка митология: Класически истории за богове, богини, герои и чудовища” от Дона Джо Наполи, с илюстрации от Кристина Балит

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s