Историята на „Жестокият принц“ продължава в „Злият крал” и за пореден път утвърждава Холи Блек като истинска кралица на съвременното Young Adult фентъзи. Започнете ли мрачната и кървава втората книга от трилогията „Вълшебният народ“ не само, че няма начин да я оставите, но и рискувате докато я завършите окончателно да сте изгризали ноктите си от напрежение и остри обрати в сюжета.

След изумителното разкритие, че Оук е наследник на трона на Царството на феите, Джуд трябва да опази малкия си брат. За да го постигне, тя сключва сделка със злия крал Кардан, в замяна на която той се заклева да ѝ служи една година и един ден. Така тя се превръща в истинската, но тайна власт зад трона. Управляването на постоянно променящите се политически съюзи в Царството на феите е достатъчно трудно, дори и Кардан да беше лесен за контролиране. Но той прави всичко възможно, за да я унижи и подкопае авторитета ѝ, макар и привличането му към нея да не е намаляло. Когато става ясно, че някой от обкръжението на Джуд възнамерява да я предаде, застрашавайки не само нейния живот, но и на всички, които обича, тя трябва да открие предателя и да се пребори със собствените си объркани чувства към Кардан, за да запази властта си в света на феите…

318

 

Холи Блек умее така майсторски да подвежда и манипулира читателите си, че те просто да коленичат и да плачат за още! Това е положението. Къде ми е третата книга? КЪДЕ?!?!?

Чакай малко, още не съм ви разказала за втората… За да изразя наистина чувствата си би трябвало просто да блъскам френетично по клавиатурата, но подозирам, че резултатът няма да е особено информативен, нали? Та… Поемам дълбоко въздух, събирам мислите си, или поне се опитвам, и започвам по темата.

Кардан е марионетка. За една година и един ден Джуд е „правителството в сянка”. Представителите на вълшебния народ играят по свирката й без дори да подозират за това, но къде ли ще ги отведе волята й? Междувременно апетитите за трона са все по-силни и у останалите й съперници, които се май продължават не само да се множат, но и стават все по-коварни и безскрупулни. Чувствата са просто инструмент, слабосст, която може да бъде експлоатирана. А животът е разменна монета, при това с не особено висока стойност.

Джуд също не остава по-назад. Тя е все по-хладнокръвна в действията си и човек вече дори не знае до колко проявената от нея жестокост е породена от неволя и безсилие и до колко започва да се превръща в нейна втора природа.

Едно е сигурно, главната героиня е изминала дълъг път. А също и самата Холи Блек. Божичко, кой да предположи, че авторката от „Хрониките на Спайдъруик”, които така ме забавляваха като дете един ден ще ми сервира такова безкомпромисно и пропито със сочни интриги четиво! Едно е сигурно – елфите в моето въображение вече никога няма да са същите. Четете на собствен риск!

Книголина

Откъс и още информация за книгата ще откриете тук: https://ibis.bg/zliiat-kral-valshebniiat-narod-kn-2-.html

ЗА АВТОРА

Холи Блек е позната и обичана писателка на детска и юношеска литература. Сред най-известните ѝ произведения са поредиците „Магистериум“ и „Хрониките на Спайдъруик“.  С романа „Doll Bones“ печели през 2014 г. медала „Нюбъри”,  една от най-престижните награди за детска литература.

Линк към официалния уебсайт на Холи Блек: https://blackholly.com/

Още ревюта:

https://bloodyrosered.wordpress.com/2019/03/24/thewickedking/

http://readersense.blogspot.com/2019/09/blog-post.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s