„Скълдъгъри Плезънт 10: Възкръсване”! Дерек Ланди и „Студио Арт Лайн” връщат към живот саркастичния скелет, който се изправи срещу легиони от безсърдечни врагове и завладя сърцата на легиони фенове. „Възкръсване” е хем продължение, хем ново начало, за което ни обещават че „няма да завърши добре”…

Много неща са се променили. Сега Роърхейвън е град, в който магията може да вирее свободно. Валкирия Каин е извън играта от години, възстановявайки се от битката срещу вътрешното си его, Даркесата, която почти унищожи нея, а и всички останали. Е, някои неща, обаче, не се променят – все още има лоши хора, които се опитват да вършат лоши неща, а и Скълдъгъри си е там, за да ги спре. Той успява да убеди Валкирия да се присъедини към него само за 24 часа, след като разкрива план за възкресяване на ужасно зло. Но им липсва още едно попълнение в екипа – някой, който е незабележим, някой, който може да работи под прикритие. Появява се Оумън Даркли. Ученик в новата академия „Коривъл“. Обикновен във всяко едно отношение. 24 часа да спасят света. Един стилно облечен скелет. Една съсипана млада жена. Един тийнейджър, който даже не знае кой е следващият му час. Това няма как да завърши добре…

product_560

Ако сте се чудили как изобщо би успял Ланди да надскочи смазващия финал на деветата книга… ами чисто и просто НЕ е успял. Но можем ли изобщо да му се сърдим за това? „Смъртта на светлината” е пълноправният, истински финал на мащабната сага за Скълдъгъри и Валкирия. Това обаче не значи, че трябва да ги оставим намира, нали?

Хайде сега, ясно ми е, че веднага ще се надигнат читатели, които да писнат, че е нямало нужда от още продължения, че тази книга не е на нивото на предните няколко или нещо от сорта. Ако очаквате нещо, което да сложи в малкия си джоб това, което сте прочели до сега първо, имате нереално високи очаквания, и второ – рискувате да се почувствате излъгани и да не се насладите на иначе готината книга. Лично аз намерих „Възкръсване” за по-динамична и зарибяваща от първите няколко тома на „Скълдъгъри Плезънт”.

61qxnzexisl._sx324_bo1204203200_

И с риск да се повторя, ще се върна към това, което казах и за „Апокалипсата ме хвана”. Нямам нищо против нови срещи с любими герои, пък дори и те да не са с всепомитащия размах на вече разказаните истории. Всъщност, действа ми дори разведряващо и отморяващо ако от време на време напрежението е една идея по-ниско, а след финала на книгата не се чувствам разбит и емоционално изцеден.

„Скълдъгъри Плезънт 10: Възкръсване” е точно такъв тип книга. В нея няма да откриете заряда на осмия или деветия роман от поредицата, но това съвсем не означава, че новото приключение е кофти или пък разочароващо. Нищо подобно. Тук има и някои доста любопитни мотиви, които Ланди застъпва. Няма да ви спойлвам сюжета, но ще кажа, че и в „Скълдъгъри Плезънт, нито едно добро дело не остава ненаказано, уви.

resurrection-skulduggery-pleasant-book-10-3

Новите персонажи лека полека започват да се прокрадват под кожата ти, при все че задължително трябва да преминат през типичната борба за да се докажат пред себе си и света. И преди училищната тийн драма да ви дойде в повече идва… финалът – също точно от тези, които те карат да се влюбиш в света, който Ланди е създал. Късно е, но продължавам да чета. Напред към „Полунощ”!

Още за книгата тук: https://artline-store.net/product/422/skaldagari-plezant-vazkrasvane-kniga-10.html

Ревю в Книголандия: http://knigolandia.info/book-review/vuzkrusvane/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s