Страхувам се, че лятото приключва. Ужас! Какво да правя? Грабнах романа на ужасите „Лятото на страха” (изд. „Изток-Запад”, превод от Коста Сивов), в който Дан Симънс ми доказа, че има и по-страшни неща дори и от това да се върнеш на работа!

Лятната ваканция тропа на вратата в Елм Хейвън, Илинойс, и шест 11-годишни момчета се канят да изживеят заедно последните дни на магията, наречена детство. Защото това лято ще бъде различно. Това лято ще постави на изпитание приятелството им и ще ги накара да съзреят преждевременно. Едно хлапе изчезва безследно. Възрастните започват да се държат странно. В нивите край Елм Хейвън се появяват загадъчни дупки. По улиците броди непознат мъж в униформата на войник от Първата световна, а един екарисажен камион преследва Майк, Дейл, Дуейн, Лорънс, Кевин и Харлън, като се опитва да ги убие. И това е само началото на кошмара. Защото неизползваната от десетилетия камбана на Старото централно училище започва отново да бие. А когато съдбовният й звън изпълва нощта, децата разбират, че ще се случи нещо ужасно. Нещо, което ще промени завинаги тихото и доскоро спокойно градче. Освен ако някой не събере смелост да се изправи срещу ужаса.

picture_2118-650x1000

Авторът връща читателите си назад към онзи начин на живот, който по-носталгично настроените с умиление наричат „доброто старо време”. Едно безспорно по-простичко и по-нединамично време, но дали е по-добро във всяко едно отношение е въпрос на гледна точка. Симънс обаче копнее по отминалите дни на своето детство и това си личи, от въведението, та чак до последната страница. „Лятото на страха” е история от ония, в които хлапетата все още са способни да се изправят срещу съвсем реалното зло, във всичките му древни и свръхестествени форми, в ярък контраст с виртуалните му превъплъщения, които днес трепем с помощта на джойстиците. Сещате се за такива истории, нали? Предимно осемдесетарски хоръри а-ла „Stranger Things”, „Phantasm”, „The Gate”, или пък романи като „То” на Кинг и „Нещо зло се задава” на Бредбъри. Група приятели, лятото на промените, краят на невинността… и смъртоносна заплаха, дебнеща в мрака!

Е, сюжетът на „Лятото на страха” е нещо подобно, но вместо в през 80-те, годината е 1960, така че в някои отношения нещата са още по-разпасани, докато в други пък – оковите са по-стегнати. Симънс обаче е паднал в капана на собствените си спомени и носталгия, и инжектирайки книгата с ретро реализъм всъщност е убил темпото и разхожда читателите си из градчето, докато те копнеят нещо да се случи.

Когато нещата най-накрая започнат да се случват, разбира се, оказва се, че чакането си е струвало. За фантастичната петорка, 12-годишните Майк, Дейл, Дуейн, Лорънс, Кевин и Харлън, вече няма никакво съмнение, че в Елм Хейвън злото е буквално под носа ти, но освен срещу него хлапетата трябва да се изправят кой срещу порядките в семейството си, кой срещу собствените си демони…

lyatoto-na-straha-32

Симънс е майстор на ужаса от едър калибър, с наглед дребни детайли разхвърляни тук и там той постепенно нагнетява обстановката, създава у героите и читателите си чувство на параноя, на надвиснала обреченост, обтяга нервите ти, а след това остава всичко да експлодира и да се завихри в един внимателно заплануван хаос. В добавка, човекът пише прекрасни персонажи, обръщайки внимание на типичната за възрастта несигурност, търсене на отговори, бунт, и не на последно място – посоките, в които може да те тласне семейната среда.

„Лятото на страха” е масивно четиво, но си заслужава да го подхванете. Ако не ви уплаши броят на страниците, то това ще направи тяхното съдържание!

StarКнижар 

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/lyatoto-na-straha

One thought on “„Лятото на страха” от Дан Симънс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s