„Нито капка вода” (изд. „Прозорец”) е младежки постапокалиптичен роман, дебют на писателката Минди Макгинис, в който едно 16-годишно момиче ще научи по трудния начин, че човещината не може и не трябва да бъде цената, която заплащаме за своето оцеляване. Преди да си отиде от този измъчван от жажда свят, майката на Лин успява да научи дъщеря си на решителност, твърдост и майсторско боравене с огнестрелно оръжие. Може би това е единственият начин по който можеш да отгледаш детето си ако искаш то да просъществува в свят, в който няма място за слабост. Но колко струва животът ако той е просто низ от жестокости в името на това да доживееш утрешния ден? Може ли да се построи някакво бъдеще върху сухата земя, напоена с кръв?

book_667_1Като за младежка книга „Нито капка вода” е изненадващо сурова и реалистична. Минди Макгинис третира апокалипсиса по възможно най-достоверен начин и не се поддава на изкушението да го украси със… знам ли, пънкари с китари-огнехвъргачки на бънджи въжета! Водата е живот, водата е власт, а в конфликтът между тези, които я имат и тези, които я искат няма правила. Но приликите с „Лудия Макс” се изчерпват дотук.

Макгинис хваща едно закоравяло младо момиче, което не познава нищо освен уроците на покойната си майка и я среща с хора, които ще я променят, стига тя да им позволи да се приближат достатъчно. Преплетените съдби могат да тръгнат в една обща посока или да се оплетат в стегнат възел, докато нишките не се скъсат. И „Нито капка вода” предразполага и към едното, и към другото, без да подсказва прекалено на читателите какво ще се случи.

Законът на джунглата важи с пълна сила и в апокалиптичната пустиня. Когато става дума за оцеляване моралът е сив и лесни отговори няма, но именно в такива времена е най-важно да не позволяваме на понятия като „добро” и „зло” да бъдат размити и забравени. Но Минди Макгинис се държи надалеч от фалшива романтика и наивен идеализъм и точно това прави книгата й така напрегната. Сюжетът звучи правдоподобно и следователно – плашещо.

И докато героите на книгата се опитват да оцелеят в този така оскъден на питейна вода свят, у мен книгата остави друг тип неутолена жажда – тази да прочета скоро и продължението, „In a Handful of Dust”.

Книголет

Още за книгата тук: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/nito-kapka-voda-667

Ревю на Книжен Петър: https://knijenpetar.wordpress.com/2019/07/22/nito-kapka-voda-mindi-makginis/

6015788_back__b

Реклама

One thought on “„Нито капка вода” от Минди Макгинис

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s