Оставащите дни от лятната ваканция може и застрашително да намаляват, но все още не е късно да грабнете една много забавна и мъничко злокобна ваканционна книга! За всеобща радост, Мортина и компания се завръщат! И с удоволствие можем да обявим, че най-новото приключение на призрачно бледото момиченце не е бледо копие на предходните книжки, дори напротив. Третата част от илюстрованата поредица на Барбара Кантини и изд. „Кибеа” продължава в нова посока и крие големи изненади за своите почитатели.

mortina-i-vakanciyata-na-ezeroto-misteriya.png

Все по-друго си е да четеш „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия” докато си на ваканция край езеро! Сядаш на кея, цамбурваш си краката в хладната вода на Jezioro Nidzkie…. Истинска идилия!

68722553_673877383039483_3678651789810335744_o

То се знае, когато си едно малко зомби дори жаркото лятно слънце няма шанс да пребори мъртвешки бледия ти тен. И все пак, този път ще видим Мортина с румени бузки и без типичните за нея лилави сенки под очите. А каква е причината за това? Е, няма да издаваме предварително голямата интрига на „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия”. Ще споменем обаче, че Мортина, леля Упокойна, прачичо Фатален и хрътката албинос Скръбен напускат Вила Упадък и се отправят на почивка към… Вила Финтифлюшка, край езерото Мистерия.

mortina4-barbara-cantini-008

Точно така, правилно си спомнят – Вила Финтифлюшка е дом на леля Вещиана, както и на братовчеда Дилберт, който след като успя да се разправи с хищния бръшлян в предишната книжка вече съвсем не е омразен. Но тъй като необичайното семейство живее скришом в дома, който са обитавали приживе така отдавна, местните власти решават, че е крайно време да продадат запуснатата постройка на търг! Дали Мортина и роднините й ще успеят да измислят нещо за да спасят Вила Финтифлюшка?

Новата среща с героите на Барбара Кантини отново е истинско удоволствие. Майсторски стилизираните рисунки веднага ви вкарват в историята, чийто единствен недостатък е, че свършва толкова бързо и ви кара да искате още. Илюстрациите отново са изпълнени с дребни подробности, които ще накарат децата да ги изследват с очи, но крият и по някоя и друга закачка за родителите. Спомняте ли си как измежду семейните портрети, висящи в рамки по стените в предишните две книжки можеха да се открият Едгар Алан По, Алфред Хичкок, Жорж Мелиес…? Е, във Вила Финтифлюшка също не липсват такива препратки за наблюдателните читатели!

Както и преди, книжката е на висококачествена хартия, с луксозна твърда корица и чудесен печат, а духовития превод на Вера Петрова също не оставя място за забележки. Остава ни само един въпрос – кога от изд. „Кибеа” ще ни зарадват и с „Mortina e l’amico fantasma”?

Ненко Генов

Още за книгата тук: https://kibea.net/book/2708

i-libri-di-mortina

One thought on “„Мортина и ваканцията на езерото Мистерия” от Барбара Кантини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s