„Роботът Чапек Първи! Запомнете това име.” Това бяха думите, с които художникът Петър Станимиров представи този метален герой, споделяйки първите рисунки с него в социалните мрежи. Аз, разбира се, запомних не само името, но и персонажа, на когото то принадлежи. Все пак, трудно е да не запомниш робот, кръстен на кръстника на роботите. Преди близо век (1920 година) именно чешкият писател и драматург Карел Чапек „изобретява” думата „робот”, произлизаща от славянските думи „работа”, „работник” и… „роб”. Но Чапек Първи не само, че не е ничий роб, но дори се превръща в най-авторитетната личност на далечната планета, на която попада – планетата на трите слънца. Това обаче го разбрах едва наскоро, когато най-накрая в ръцете ми попадна „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа” (изд. „Кибеа”). Книгата е своеобразна антология, изтъкана от текст, илюстрации и комикси – зрелищното начало на поредицата Роботски приключения, създадена от старите познайници, писателят Марин Трошанов (поредицата „Ламя ООД”) и неуморния Петър Станимиров.

Падате ли си по поредици-антологии, в които някой сладкодумен разказвач ви кара всеки път да се потопите в нова история? Като „The Storyteller” на Джим Хенсън например? Ако отговорът е „Да!”, то няма никакво съмнение, че и „Роботът Чапек на планетата с трите слънца” ще ви допадне, при това много. За разлика от онези сбръчкани старци с дебели книги, капнали от път бардове и менестрели или клатушкащия се по друмите, пълен с марионетки фургон на някой кукловод, Чапек е един нов, високотехнологичен разказвач. Той е бил замислен като посланик на човечеството в търсене на интелект в безбрежната вселена. Най-големите творци на света, писатели, режисьори, художници и други, са помогнали в драматизацията и пресъздаването на най-интригуващите и важни митове, легенди, приказки и исторически събития от Земята, а после са ги заложили в паметта на робота преди той да бъде изстрелян в космоса.

cover-final26929359

А когато много векове по-късно Чапек попада на Планетата на трите слънца, нейните жители скоро биват впечатлени както от изкуствения интелект на новодошлия, така и от цветните холограми, чрез които той е способен да им представи по удивително жив начин историите и мъдростта на далечната човешка цивилизация.

3084124_back__b

Скоро роботът Чапек се сдобива с множество последователи, което допълнително гъделичка и без това доста високото му самочувствие. Той става и причината за създаването на голяма планетарна библиотека, а различни посетители от близо и далеч често търсят помощ и знания от него. А Чапек не пропуска случай да разкаже нова история, в контекста на различните проблеми, с които посетителите пристъпват към неговия трон.

Untitled

Книжката на „Кибеа”, разбира се, не прожектира холограми, но всяка една от историите на Чапек оживява под формата на кратък комикс от Петър Станимиров. Чрез тези страници художникът демонстрира на читатели от всяка възраст умението си да твори в различни стилове и да нагажда таланта си към разнообразни истории – от китайски, шумерски, гръцки и индийски митове, до далеч по-близки във времето приключения из Дамаск и Афганистан. Да, освен роботът Чапек, тук има и още една добре смазана машина и това е тандемът Трошанов и Станимиров, чийто общ комикс „Дамга” бе високо оценен от феновете преди няколко години.

b27266143e84e89bf894a2a48dc81429

В последните страници на книгата обаче изневиделица се случват едни работи, които хвърлят съдбата на Чапек в неизвестност, а читателя – в очакване! Дано предстоящите две заглавия от поредицата, „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката“ и „Роботът Чапек, чудовищният лабиринт и сърдитото лигаво чудовище“, да летят към печатарските преси със скоростта на светлината, защото просто ТРЯБВА да научим какво се случва по-нататък.

Ненко Генов

Още за книгата: https://kibea.net/book/2692

0e4b8be62e3ec245513fdb79bf1969bb

Представяне по БНР: http://bnr.bg/burgas/post/101128748/burgazliata-marin-troshanov-razkazva-za-kosmicheskata-odisea-na-robota-chapek

Ревю на Лора Филипова в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/robott-chapek-spodelja-mdrostta-na-chovechestvoto/

Още от представянето на книгата – тук
Към интервю с Марин Трошанов – тук 
Към интервю с Петър Станимиров – тук  

2 thoughts on “„Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа” от Марин Трошанов и Петър Станимиров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s