„Сказание за кръговрата – книга 1: Земята на древните” (изд. „Виделина”) е дебют на ботевградския писател Георги Сираков (под псевдоним Г.Д. Серафиос). Теолог, запален по лингвистиката и древната история, Георги Сираков се е опитал да вплете своите интереси с фентъзи елементи и митологични мотиви в едно четиво за съвременния читател. А дали е успял да го постигне?

Първа книга от историята за загубата на три свята, събрали своята съдба в едно. Земята на древните е новото начало на всички тях. Водени от едно малко момче, срещнало скитник в гората, жителите на Тира успяват да познаят силата на мрака и светлината. Господарят на времето, Големият орех, е силата на дорейците. В неговите корени е началото на Белия град. Тракащата машина, с която драките отсичат черната планина е доказателството за напредъка на технологията им. Хората са тези, които са най-близо до Езерото, в котловината, между две планини, срещнали се една с друга, пазители на Езерния град. Трите големи центъра на световна сила – Езерният, Белият и Черният град, са причината за успешно начало на пътя към знанието. В битката за истината, всички същества от Средната гора успяват да спечелят почитанието на Чердан и Мора. Това е най-трудната част от плана за спасяването на Езерото и цялата Тира.

46158188._sx318_

Имаме нужда от ново българско фентъзи, и слава Богу, подобни четива започнаха да зачестяват през последните години, и то далеч не само под формата на ъндърграунд издания за ценители и художествена самодейност на клубове за фентъзи и фантастика. Заразителният ентусиазъм на родните автори успя да отъпче пътеки, по които закрачиха и млади автори, стигнали до големите, комерсиални издателства, а интересът към жанра и отзвукът, който получават новите книги наистина ме радват. Ето защо разгърнах „Земята на древните” с желанието да я харесам.

Уви, колкото и да си паднах по някои от тропите и героите, все пак като читател срещнах някои спънки в текста, които ми попречиха да се потопя в книгата по начина, по който бих искал. Докато няма спор, че Георги Сираков е подходил към писането с желание и жар, липсата на опит личи още от първите страници. За книга от 200 страници „Земята на древните” съдържа наистина доста светоизграждане и читателят е залят с информация от самото начало. Става дума за не един, а цели три свята, чиито съдби са преплетени. Става дума и за магия, за древни сказания, но става дума и за изгубени технологии, космос, други измерения… Звучи омайващо и обещаващо, но имах усещането, че някъде нещо се е объркало. Защото и аз самият се обърках.

Всеки свят идва със своите раси, вярвания и лидери, географски местности, предистория и куп понятия, в които лично аз чисто и просто се почувствах изгубен. Щеше ми се авторът да не ме беше хвърлил веднага в дълбокото, а първо да ме беше „сближил” с някой от главните си герои, чрез който лека полека да науча повече и за хора, драки и дорейци.

Не ми помогна и специфичният изказ, чрез който Г.Д. Серафиос е искал да внесе повече приказна атмосфера и да накара текста да се откроява. Играта със словореда от време на време е добре дошла, но когато се случва прекалено често започва да разсейва.

С това ревю в никакъв случай не искам да ви отказвам от книгата. Най-малкото, беше ми любопитно да се запозная с началото на една потенциална поредица с отявлени нишки към българските корени. Винаги ми е приятно да срещна сюжети за древни народи, изгубено знание, владетели и колобри… Ако „Сказание за кръговрата – книга 1“ ви попадне – дайте й шанс, може би ще се окаже точно за вас. А бъдещите продължения сигурно ще вървят само нагоре.

Книгандалф

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s