„Светът ви очаква” е една от онези книги, които по никакъв начин не ти подсказват що за четиво те очаква. Нито илюстрацията и оформлението на корицата, нито пък заглавието загатват за младежки екшън, развиване на специални дарби и спасяване на света, но… именно това ни е приготвил Пламен Диков в своя дебютен роман.

Моли Хамилтън е обикновено момиче, което си мечтае да му се случи нещо интересно. Eдин ден обаче тя най-неочаквано е нападната от тайнствен непознат, като успява да му се изплъзне само благодарение на щастлива случайност. Решена да открие кой е стоял зад това, не след дълго Моли научава, че притежава свръхестествени сили и е избрана да защитава Земята от неприятели, чиято цел е да я завладеят. Оттук нататък започва нейното приключение, по време на което тя ще трябва да открие съюзничките си и да се справя с вражеските атаки…

41836828._sy475_

„Светът ви очаква” е като сюжет на аниме сериал и това далеч не го казвам единствено заради стила на илюстрациите. Шашардисани гимназистки, мистериозни обаждания, тайнствени общества, могъщи врагове и най-вече – петорката млади момичета, които трябва да преодолеят не само личните си драми и страхове, но и различията помежду си и да се опълчат на надигащото се зло. Е, не е точно Sailor Moon, но допирните точки са на лице.

Да, романът на Пламен Диков би могъл да е приятен фенфикшън, но е всъщност приятна нова история в духа на други популярни такива. Чете се леко и тече динамично. Действието не се заседява прекалено много на едно място, а стилът е непретенциозен, без претрупвания и опити за оригиналничене, т.е. напълно подходящ за развлекателно младежко четиво.

Както споменах в началото обаче, корицата съвсем не предразполага към нещо подобно. Лично на мен ми бие на нещо далеч по-лирично. При по-различно лице романът със сигурност би стигнал по-лесно до аудиторията, в която се цели.

Друго нещо, което ми се искаше да е по-различно бе самият сетинг – малкото градче, „царство на скуката”, Моли Хамилтън… Някак си сме свикнали епичните и вълнуващи неща да се случват на запад. „Светът ви очаква”, струва ми се, щеше да е далеч по-зарибяваща ако имаше повечко местен колорит и българска нишка в сюжета, защото подобни истории си имаме не една и две в преводните издания. Но хайде, да не издребнявам сега.

Ако решите да „тествате” книгата това също е напълно възможно. Авторът е предоставил откъс (вижте линка в края на ревюто), тъй че спокойно можете да прочетете на екран първите четири глави от „Светът ви очаква” преди да решите дали да се сдобиете с целия роман на хартия.

Книгандалф

Още за книгата:

https://www.facebook.com/svetatviochakva/

https://theworldswaitingforyou.wordpress.com/

One thought on “„Светът ви очаква” от Пламен Диков

  1. Reblogged this on Светът ви очакваи коментирано:
    Искам да благодаря на Книжни Криле за отзива за моя роман „Светът ви очаква“. Много се радвам, че решиха да отделят от времето си, за да се запознаят с него и да публикуват това кратко изложение. Надявам се, че по този начин той ще може да достигне до още повече читатели.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s