„Ако Стивън Хокинг и Стивън Кинг напишат заедно роман, ще се получи „Потрепващите“. Думите са на Хю Хауи, но са толкова точно описание на новия трилър на Тед Козматка и изд. „Ибис”, че не намерих по-подходящ начин да започна ревюто си. Пригответе се за квантов кошмар, който ще ви прати направо в Зоната на здрача.

Квантов физик шокира света със смайващ експеримент, който разпалва конфликт между науката и теологията, свободната воля и съдбата, и предизвиква сили, за чието съществуване никой досега не е подозирал. Ерик Аргус е провалил се учен. Предишните му изключителни постижения сега помрачават както репутацията му, така и здравия му разум. Но стар приятел му дава още един шанс. Ерик има три месеца, за да проведе ново проучване и решава да повтори парадоксалния експеримент с двойния процеп, за да види с очите си мистериозната двойствена природа на светлината и материята. Едно просто, но безпрецедентно заключение от експеримента се превръща в смайващо прозрение за човешкото съзнание и структурата на Вселената. Откритието е приветствано и заклеймявано в еднаква степен, но никой не може да предскаже докъде ще доведе истината. И докато Ерик се опитва да разбере произтичащите от експеримента последствия, той трябва да се измъкне от загадъчните си преследвачи, които смятат, че вече знае твърде много.

312

Втори сай-фай трилър, който идва почти веднага след „Тъмна материя” на Блейк Крауч? Еха, от изд. „Ибис” определено не ни оставят да скучаем! Ще си менкаме книгите с колегата, дума да няма. А защо споменах „Зоната на здрача” в началото? Защото тъкмо приключих с най-новия сезон на култовия сериал, а последния му епизод, „Blurryman”, ме остави не само изключително доволен, но и постоянно изникваше в главата ми докато четях „Потрепващите”. Историята се „случи” в съзнанието ми, при това доста визуално.

Романът на Козматка не е хорър, но в идеята за Потрепващите има нещо, което наистина кара космите по врата ви да настръхват и да поглеждате параноично през рамо. Има сцени със страхотен съспенс, които държат вниманието на читателя и го карат да продължава напред, дори когато дойдат „квантовите” параграфи и четенето започва да се превръща от безпроблемно възприемане на историята в своеобразно подреждане на мисловен пъзел.

Имах известни резерви в началото, тъй като главният герой е квантов физик, който е така затънал в депресия, че аха-аха да се удави в нея… или в алкохол. В доста произведения от т.нар. „твърда” научна фантастика имаме герои, които са я учени, я изследователи, я пилоти… и толкова. Герои, които се характеризират предимно с уменията, образованието и позицията си, но не можем да кажем почти нищо за вътрешния им свят, за емоциите и мотивацията им. Когато срещна това в книга, то извънредно ми отнема част от удоволствието и забавя четенето, тъй като ми се струва, че авторът, при цялата си ерудиция се е провалил в изграждането на пълнокръвен персонаж и използва шаблонен образ, който чисто и просто да ни е пътеводител и спътник в изследването на фантастични концепции. Е, Ерик Аргус не е върха на многопластовата душевност, но все пак се оказа далеч от сухия, безинтересен образ на изцяло фокусирания върху работата си учен и това определено е плюс.

Преследвания и престрелки също не липсват. Имам известни забележки към кулминацията, която ми дойде някак си изведнъж и може би прекалено извън ръцете на героите. Някак си съм свикнал протагонистите да държат здраво съдбата си в ръце, но тук случаят не беше точно такъв. Но все пак, една от темите, които Тед Козматка изследва е тази за свободния избор и до колко той може да бъде такъв, ако всички възможности са предварително поставени пред теб.

Книгандалф 

Още за книгата тук: http://ibis.bg/potrepvashtite.html

One thought on “„Потрепващите“ от Тед Козматка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s