„Сънищата на Франкенщайн” (изд. „Ера”) е сборник с класическа викторианска фантастика, събрал произведения от най-големите имена на жанра. В един том получавате „по малко от всичко” – от мрачните дълбини на подсъзнанието, до чудни пътешествия отвъд пределите на времето и пространството. Знаковите произведения, намерили място в тази прекрасна антология дават синтезирана, но цялостна представа за революцията на фантастичната литература, която настъпва с основополагащи титани като Мери Шели, Артър Конан Дойл, Едгар Алан По, Ръдиард Киплинг, Хърбърт Уелс и още много други.

Сборникът „Сънищата на Франкенщайн“ включва едни от най-умелите майстори на фантастиката като Мери Шели, Едгар Алън По, Томас Харди и Артър Конан Дойл. Наред с тези големи имена са събрани и творби на основоположниците в жанра. Едуард Мичъл създава един от първите разкази за пътуване във времето. Томас Хигинсън разкрива тъмни видения за сложността на човешката психика. Уордън Къртис и Ръдиард Киплинг пък пишат за ужасяващото поведение, на което съзнанието е способно. А Мери Уилкинс убедително разказва за преминаването в друго измерение. Викторианските автори си представят бъдеще, в което технологиите променят изцяло познатия им свят. Пътуване във времето и пространството, опасно независими машини и далечни галактики… „Сънищата на Франкенщайн“ е безценно съкровище от увлекателни разкази, които ни потапят във вълнуващата атмосфера на научната фантастика.

sanishtata-na-frankenshtayn-30

„Сънищата на Франкенщайн” започва с едноименната глава от култовата творба на Мери Шели и продължава с впечатляваща палитра от нови за времето си идеи и изразни средства, жанрове, стилове и сюжетни елементи. Днес, повече от век след написването на събраните тук текстове, те продължават да тежат неизменно и неумолимо да тежат на мястото си. „Сънищата на Франкенщайн” е многолик сборник, завръщане към корените на жанра.

Върху основите, положени от тези пионери пишат и надграждат цели поколения фантасти и именно затова не бива трябва периодично да се връщаме към първоизточника, при това далеч не само за да му отдаваме почит, или пък да разширяваме общата си култура. Истината е, че както всяко друго изкуство, и съдържанието на тази книга също е продукт на своето време, но също така някак си успява да остане и извън времето.

9781632860415

Дори по-овехтелите и наивни истории, дори и онези, чиито сюжети днес са до болка познати и са се превърнали в клишета и обект на постмодернистични пародии, дори те предизвикват искрено възхищение, особено ако си представим как са звучали те за викторианския читател, в една епоха, в която човечеството не само, че не е знаело доста от Отговорите, но дори и не е било стигнало до голяма част от Въпросите. И точно това правят фантастите – поглеждат отвъд, разширяват мирогледа ни, карат ни да си задаваме въпроси, провокират любопитство, откривателски дух, и… неизменно предупреждават за онова, което може би крие собственото ни бъдеще.

От ексцентрични учени до смели пътешественици, от мрачни лаборатории до екзотични местности, „Сънищата на Франкенщайн” неизменно носи и нотка на носталгия, която ще погъделичка онези, въздишащи по ретрофутуризма на Жул Верн и компания. Селекцията на историите е забележителна, а удоволствието от прочита – огромно!

StarКнижар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s