Морган Матсън и „Orange Books” се погрижиха да получа точната доза лятна романтика. А каква е точната доза? Разбира се, самата аз не знаех за това, но след изпълнена със сладко удовлетворение затворих „Откакто те няма”, вече мога отговорно да заявя – 368 страници, ни повече, ни по-малко. Една книга за излизането от пашкула, за разперването на крилата, за животът, който може да бъде съграден отново, стига някой да ти посочи светлината, процеждаща се сред руините на рухналите ти мечти.

Слоун винаги е била онази, която с лекота измъква Емили от черупката ѝ и изпълва ежедневието ѝ с приключения. Двете са абсолютни противоположности и именно това прави приятелството им вълнуващо. Но точно преди да изживеят най-епичното лято, нещата рухват, защото Слоун просто изчезва. А единственото, което оставя след себе си, е един списък. Този списък съдържа тринайсет задачи, които Емили трябва да изпълни. Те обаче не са обикновени и определено не включват неща, които тя би направила по принцип. Но пък ако именно те са ключът към това Слоун да се върне?

Набери ябълки през нощта.

Добре, това не е толкова трудно.

Танцувай до зори.

Защо не?

Целуни непознат?

Хм…

Емили ще изкара едно наистина непредвидено лято, и то в компанията на Франк Портър (още по-непредвидено), с чиято помощ ще опита да изпълни задачите от списъка на Слоун. А след това – кой знае какво я очаква в края на списъка.

Плувай гола.

Моля?!

otkakto-te-nyama-orange-books-97861917108291

Морган Матсън е написала една от онези истории, които ме карат да се усмихвам дори при самия спомен за определени сцени, дълго време след като съм прочела книгата. Разбира се, мотивът за списък с предизвикателства, целящи да те изкарат от отъпканата пътека на сивото ежедневие не е нов, но в повечето пъти май тенденциозно се прилага към възрастни или пък тежко болни герои, които просто трябва да грабят от живота с пълни шепи, и то преди същият този живот да вземе да приключи. Тук обаче не само, че героите са млади, жизнени, все още гъвкави и откриващи себе си, все още склонни да изживяват всяко следващо влюбване като потенциалната голяма любов на живота си… но и загадката около изчезването на Слоун прави историята още по-сочна и грабваща.

 

Романтиката и приключението вървят ръка за ръка, а да си върнеш своята най-добра приятелка, която ти е помогнала да приемеш себе си, лека полека да оставиш голямата младежка несигурност зад гърба си, и да нагазиш по-смело в заобикалящия те свят… Ами да кажем, че това е мотивация, с която наистина мога да се идентифицирам и Емили веднага ми легна на сърцето. А когато чувстваш героинята близка до себе си, то и четенето върви неусетно бързо и много приятно. Останалите герои на Матсън също влязоха под кожата ви с лекота.

Ако си падате по съвременен Young Adult, но без той да е ситуиран в някоя префасонирана приказка или брутална дистопия, то това е вашата книга. „Откакто те няма” е една по-нестандартна и различна coming of age история, на моменти мелодраматична, на моменти леко наивна, но адски адски симпатична. Емоционална, забавна и лека, книгата на Морган Матсън е ултимативното лятно четиво.

 

Книголина

 

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/otkakto-te-nyama.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s