„Недосегаема звезда” е заглавие, което може и да звучи като научна фантастика за далечни космически хоризонти, но не е. При все, че идва от авторката на фантастичния епос „Земната лястовичка” Анна Кабанова, тази Young Adult новела се развива изцяло тук, на Земята, и по-специално – из университетски аули, студентски кафенета, клубове и концертни зали. А недосегаемата звезда е музикален тийн идол, който се е превърнал в центъра на вселената за едно впечатлително младо момиче.

С новелата „Недосегаема звезда“ писателката Анна Кабанова ни потапя в емоционалния свят на съвременните тийнейджъри, търсещи своята идентичност между виртуалната популярност и реалните ценности, между образа в социалните мрежи и съкровените чувства, между вечните морални дилеми и предизвикателствата на новите технологии. 19-годишната Деяна е умна, красива и ученолюбива студентка по фармация – гордост за своите родители. Но зад кротката фасада бушува истински вулкан: когато не заляга над уроците, романтичната девойка е запалена почитателка на поп групата БТС, готова на всичко, за да получи безценния автограф на фронтмена Вили, а защо не и нещо по-сериозно. Дали обаче „всичко“ е достатъчно? И дали тъмнокосият идол от сцената и плакатите наистина заслужава любовта на момиче като Деяна?

nedosegaema-zvezda-30

С тази книга нещо се разминахме. „Недосегаема звезда” е кратка и приключва преди да може да доскучее, но въпреки всичко, с Деяна нещо не си паснахме. Авторката описва героинята си като будно, интелигентно момиче, тя дори е влязла фармация година по-рано, прескачайки абитуриентския си бал и озовавайки се направо в университета, но… на моменти се държи толкова незряло и инфантилно, че просто ми бъркаше в здравето. Това може би е така нарочно, за да се покаже ясно, че понякога добрите оценки и бързите успехи са в състояние да завъртят главата на тийнейджърите, да ги накарат да се чувстват прекалено сигурни в себе си, но всъщност има голяма разлика между академични знания и житейски опит.

Деяна е обсебена от мечтата за досег със своя поп идол, при това до такава степен, че скоро се забърква в голяма каша, и част от ситуациите, през които преминава са си направо рискови. Естествено, нищо не е точно такова, каквото изглежда, възприятията на Деяна за света, шоу бизнеса, социалните мрежи и ред други неща би трябвало да се променят сериозно след целия този трилър, но… финалът (който все пак не искам да издавам!) ме захвърли в напълно друга посока и ме остави да желая от книгата повече.

„Недосегаема звезда” не успя да ме грабне по начина, по който се бях надявала, но може би просто е насочена към по-млади читатели, и особено читателки – онези, които все още закачат плакати на актьори и певци по стените на стаите си, следят профилите на своите любимци и въздишат по сладникавите им снимки.

Книголюба

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s