Ако следите ревютата ни, то вече сигурно сте забелязали, че не пропускаме книжка от отличената с наградата „Христо Г. Данов” поредица „Детски шедьоври от велики писатели”. Къде тогава е Силвия Плат, ще попитате. Къде е „Кухнята на госпожа Черешова”? Ами… ето я! В превод на Стефан Русинов и с абсолютно уникалните илюстрации на Капка Кънева! И сякаш това не е напълно достатъчно, „Кухнята на госпожа Черешова” всъщност представлява три книжки в една корица!

cover-1

Точно така, преди да прочетете едноименната история, дала заглавието на изданието, най-напред ви очаква „Костюм за все едно”. Това е една изключително симпатична история, чийто главен герой е седемгодишния Макс Никс, който има съмнителното щастие да е най-младия член в едно доста многобройно семейство. Като изтърсак на родата Макс така и не се е сдобил никога с така мечтания от него костюм. Всички наоколо са костюмирани по един или друг повод – я за работа, я за ски, я за риболов… Само Макс си няма подходяща премяна. Един ден обаче у дома пристига колет, в който се крие какво? Познахте! Костюм. Очите на Макс светват, но момчето ще има да почака доста преди дрехата да стигне до него. Най-напред тя ще мине по каналния ред, от таткото, през най-големия брат, после втория след него и така нататък. Не, че дрехите тук се износват и предават по старшинство, просто всеки (уж) мераклия да носи костюма изведнъж решава, че вълната с цвят на горчица не е подходяща нито за лов на лисици, нито за доене на крави и така майката прекроява многократно новите одежди, докато те най-накрая са по мярка на малкия Макс. А какво се случва след като той облича своя „Костюм за все едно”? Е, това вече ще разберете сами от тази закачлива приказка.

kostum

Силвия Плат не само е вкарала в употреба типичната за доста от класическите приказки цикличност на действието, която така допада на децата, но по един съвсем ненатрапчив начин е вмъкнала и темите за възнаграденото търпение, пречките, които сами си поставяме от суета, и смелостта да бъдеш себе си и да разчупиш клишетата. При все, че приказката е от 1966, днес тя звучи съвсем актуално и съвременно.

kuhnia

Следващото произведение е „Кухнята на госпожа Черешова”. Героинята от заглавието е позакръглена домакиня, която е прочута в квартала със своите ароматни гозби и изкусителни сладкиши, но тайната зад тях са не просто рецептите, но и любовта, с която госпожа Черешова се отнася към всичко. Като казваме „към всичко” имаме предвид не просто готвенето, подбора на продукти и подправки, но и самите кухненски уреди и пособия. Госпожа Черешова… Всъщност, вече я познаваме, можем да минем и на малко име, нали? Та, Мирта не пропуска да похвали своя тостер, да обсипе с комплименти фурната, да каже някоя и друга добра дума за кафеварката… Това се харесва особено много на кухненските уреди, но ето, че те лекичко се възгордяват и решават, че спокойно биха могли да изпълняват и други задачи. Ютията иска да пече гофрети, яйцеразбивачката ще къдри дантелите по дрехите на своята собственичка и т.н. За да прекратят караницата, а и да дадат добър урок на уредите, двете кухненски духчета Сол и Пипер удовлетворятав тяхното желание и… бъркотията започва!

legla

Завършваме с „Книгата на леглата” – римувана ода в чест на „леглата за мене и тебе! Лелга, във които не спим, а лудиим”. Тук Силвия Плат наистина е във вихъра си и по един страхотно фантазьорски и поетичен начин е възпяла хилядите приключения и приятни мигове, които децата изживяват в компанията на своите легла, способни според случая да се превръщат в слонове, ракети и подводници.

sylvia_kartichki_15x15-page-003

А Капка Кънева за пореден път смайва със своята триизмерна изобретателност и майсторството, с което превръща цветната хартия в живи и осезаеми изображения.

Още за книгата тук: http://www.listpublishing.eu/kuhnyata-na-g-ja-chereshova/

sylvia_plath

Силвия Плат (19321963е американска поетеса и писателка. Омъжена е за поета Тед Хюз. През 1982 г. печели посмъртно наградата „Пулицър” за издание със събраните й стихотворения. Две от историите в тази книга пише за децата си Фрида и Никълъс. „Костюм за все едно” излиза първа през 1966 година. „Кухнята на госпожа Черешова” е публикувана в списание през 1958-а, но в книга излиза чак през 2001 година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s