Ако все още не сте фенове на Фен и Бибит, то днес ще ви разкажем за тях! Те са героините от най-новата детска книга на изд. „Потайниче”. „Фен и Бибит в Приказната гора” е написана от Катерина Нейнска и илюстрирана от Светломира Минкова и е подходяща за деца от 7 до 10 години, но нищо чудно и читатели, които вече са понадскочили тази възрастова група също да открият в историята по нещичко за себе си.

Запознайте се с Фен и Бибит – деветгодишните близначки, които си приличат единствено по своята решителност! Те са открили начин да се пренасят в Приказната гора, където са половин кралски дъщери, имат уютна къщурка и много чудати същества за приятели. С Бебедо̀, умния и ловкия, помагат на катерицата с пауновата опашка и на бебето чубугубъл, гостуват на Изобретателя и на Лъва от кораба, срещат се с малко страшната Баба Дом-би-Дом. Фен, Бибит и Бебедо̀ често са и с бавното, но много силно Чуище. Какви проблеми създава една подлютяваща подправка, какво се случва на морския бряг, твърде опасна ли е лошата кралица… Вече участвате в чудни, а понякога и смешни приключения с много неочаквани обрати!

2__2_5

Първото нещо, което ме накара да посегна към книгата всъщност не беше нито шарената корица, нито пък обещаващото приключения заглавието на книгата, нито дори анотацията на гърба й. Разлистих изданието и в края му, точно след последната тринадесета глава и преди съдържанието открих страничка с представяне на създателите на книжката – писателката Катерина Нейнска и художничката Светломира Минкова. От там научих, че всъщност историята е вдъхновена от малкия син на авторката, който дори измисля имената на част от героите, около които се оформя историята. Това събуди любопитство у мен, а фактът, че с Катерина Нейнска споделяме едни и същи любими детски писатели ме обнадежди, че може би и нейната книга ще се доближава до тях като стил и усещане.

Бих казала, че може би съм пораснала малко повечко, от колкото си мислех и за разлика от други детски книги, които и до ден днешен ме омайват и ми доставят изключително удоволствие, „Фен и Бибит в Приказната гора” наистина ще е по-приятна за децата, към които е насочена, отколкото за възрастните. С чудноватите си имена, пътуването до друг, вълшебен свят и приключенията на двете близначки, които разбулват своя произход и мечтаят да си върнат полагащото им се, но откраднато от недоброжелатели кралство, книжката има с какво да заинтригува децата от началните класове.

Аз обаче ще си позволя мъничко да понедоволствам, пък макар и по най-доброжелателен начин и от добри чувства към колектива зад книгата. Във „Фен и Бибит в Приказната гора” има една наистина страхотна идея, в която съзирам адски голям потенциал и възможности за една по-задълбочена и по-зряла история, която да надскочи шарената приказка, която четох. Двете сестри от заглавието пътуват от своя (или може би нашия?) свят до Приказната гора по уникален начин! Когато чуят караниците на възрастните около тях, когато до тях достигнат гневни викове и кавги, момичетата запушват уши и… се озовават във вълшебната страна, в която бродят катерици с паунови опашки, своенравни бабички с магически сили и какво ли не още.

На фона на циклона, който отнася Дороти в Оз, заешката дупка или пък огледалото на Алиса, дрешника, водещ до Нарния и куп магически книги, намирам, че запушването на ушите е истинска находка. Да се пътува към нов, въображаем свят в отявлен знак на протест към спорещите, ядосани възрастни?! Страхотно!

Ето защо ми се искаше и историята да е малко по-стегната, да се съсредоточи върху този мотив, върху посланието, че поведението на възрастните влияе пряко на децата, че споделяме с тях един и същ свят и не бива да ги отблъскваме от него… Искаше ми се книгата да е по-зряла и по-мрачна, подобно на „Мили мой Мио” или „Братята с лъвски сърца”. Но това е все пак е лично мнение, какво бих харесала най-много аз, а не по какво биха си паднали хлапетата между 7 и 10 години…

Иначе книжката е жизнерадостна приказка, с ексцентрични изследователи, търсене на съкровище, пътешествия и вълшебства, при това поднесени с известна хаотичност, присъща на буйното детско въображение.

Книголюба

Още за книгата тук: http://www.vetrovete.com/fen-i-bibit-v-prikaznata-gora-prikazka-ot-katerina-neinska

Представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/hristobotev/post/101127970

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s