На пазара има немалко книжки, целящи по един или друг начин да подпомогнат малчуганите в научаването на азбуката. Сред тези книжки са и „Азбука за момчета” и „Азбука за момичета” на Георги Атанасов и издателство „Велес”. Разгърнах книжките от любопитство. Не, че около мене щъкат сричащи мъници (на такива се радват някои други членове на екипа на „Книжни Криле” 😉 ), но „Азбука за момчета” е илюстрирана от Румен Чаушев и аз като стар фен на „Дъга” не успях да устоя на изкушението да видя нещо по-ново от художника на „Явор”, „Момиченцето от земята” и „Тайна под морето”.

0000290_azbuka-za-mometa_550

Да, това е малко необичайно ревю за моя милост, но хей – нека да разчупим шаблона. Принципно не съм експерт в книжките за първолаци, но реших да си опитам силите и с подобна статия. Започвам именно от илюстрациите на Румен Чаушев. Добре познатият стил на художника задържа окото за доста по-дълго от останалото съдържание, т.е. азбучните стихчета на Георги Атанасов и лабиринтите, загадките и задачите, които ги акомпанират на всяка втора страница. Един поглед е достатъчен, за да познаете работата на Румен Чаушев – същата симпатична стилизация на хората, непокорните прически, смелите щрихи и множеството детайли по всякакъв вид техника и превозни средства. Визията е леко по-модерна от това, с което сме свикнали в старите комикси заради съвременното дигитално оцветяване.

0000291_azbuka-za-mometa

Илюстрациите са изпълнени с хумор и въображение и със сигурност ще върнат в детството всеки татко, който е чел „Дъга” навремето, а сега е попаднал на тази книжка покрай децата си. Рисунките са толкова готини, че направо човек да го хване яд защо буквите в азбуката ни са едва тридесет! Ако бяха повечко щяхме да получим и повече илюстрации, нали?

0000292_azbuka-za-mometa

Защо и „Азбука за момичета” не е имала щастието да бъде илюстрирана от Румен Чаушев? Нямам представа! Илюстрациите тук са на Деница Дженкова и някои „стават”, но останалите… да кажем, че не ме грабнаха. И докато сме на темата за художественото оформление, на страниците със загадките издателството си е позволило да използва всякакви изображения, за които силно се съмнявам, че е имало лиценз. При момчетата това са различни автомобили, марки и логота, готов клипарт и тук-там по някоя илюстрация от чужди книги (Карлсон, Пинокио…). В книжката, насочена към момичетата пък нещата стават още по-очебийни – цял куп герои на Дисни, My Little Pony, Hello Kitty… Уви, в България май никой не дебне за подобни случаи.

0000296_azbuka-za-momieta_550

И ето че стигнахме и до основата на книжките, т.е. – стихотворенията на Георги Атанасов. Не зная чия е била концепцията да се раздели азбуката на „за момчета” и „за момичета” и няма да се впускам в дискусии по темата. Заглавието на всяко от стихчетата, с редки изключения, започва с поредната буква от азбуката и общо взето се върти около съответния предмет, като при момчетата откриваме „автомобил”, „багажник”, „волан”, „гуми”, „джип” и стигаме до „монтЬор”, „гЮрук” и „Ягуар”… Общо взето авто-мото тематика. Минава. При момичетата… „аз”, „балони”, „водно конче”, „гребен”, „дантела”, „елфи”, „жар-птица”… „фризЬор”, „юни”, „ягоди”… Произвол ли, разнообразие ли…?

Иначе повечето от самите стихчета са изненадващо сполучливи. Весели и безгрижни рими, които ме връщат в дните, когато госпожите в детската градина раздаваха малки, изрязани и написани на ръка или напечатани на пишеща машина листчета със кратки стихотворения, които да наизустим за поредния празник. Предполагам, че част от тези стихчета спокойно биха могли да влязат в програмата на поредния празник на буквите. 🙂

StarКнижар

Още за книжките тук:

http://iveles.bg/%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

http://iveles.bg/%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s