Книжните куриози и литературните любопитности никога не свършват с изд. „Лист”. Тяхната вече добре известна поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е носител на тазгодишната награда „Христо Г. Данов” в категорията „Издание за деца”. На „Книжни Криле” продължаваме да ви разказваме за включените в серията заглавия и днес е ред на нейно величество Джейн Остин и един от нейните най-ранни писателски опити, който е достигнал до нас през вековете – „Прекрасната Касандра”.

cover

Според поместената в началото информация, Остин пише „Прекрасната касандра” през 1787, когато е едва на 12 години. При все, че поредицата носи заглавието „Детски шедьоври…”, точно това попълнение вероятно ще намери повече почитатели предимно сред възрастните. Текстът се чете за броени минути и е допълнен прекрасно от артистичните илюстрации на Вяра Бояджиева. На пръв поглед имаме опит за британски литературен нонсенс, чието посвещение се оказва значително по-дълго от която и да е от дванадесетте „глави”. Касандра е дъщерята на прочута шапкарка и благородник, близък родственик на иконома на херцогинята на -.

38802570_502443233529686_1336942934636888064_n

И както подобава на една непокорна млада дама, един ден тя отваря вратата и тръгва да си дири късмета. Търси го в продължение на цели СЕДЕМ ЧАСА преди да се завърне отново при разтревожените си родители, но дали го намира? Вероятно да, поне под формата на един „добре прекаран ден”, в който Касандра се щура наоколо, надянала червена шапка и ядяща сладоледи, за които отказва да плати.

ko4ia6

Разяснението, че „Прекрасната Касандра” е написана като „кратка пародия на популярните по онова време сантиментални и мелодраматични романи” хвърля светлина върху произведението и предизвиква нов прочит със свежа перспектива.

Още за книгата тук: http://www.listpublishing.eu/prekrasnata-kasandra/

38808546_256494165174002_5188798489068306432_n

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s