„Енциклопедия Любознайко” на Виктория Иванова и издателство „Софт прес” се сдоби със своя втори том! След като вече ни е ясно (почти) всичко по темата „Откъде идва храната”, идва ред на един далеч по… хммм… да го наречем „деликатен” въпрос – „Откъде идват бебетата”. И ето, цял куп възрастни вече са си глътнали езика и усукват нервно пръсти, чудейки се коя е била последната актуална версия на историята – зелката, щъркела или болницата…? А Люба и Знайко, симпатичните шарени герои на художничката Стелияна Донева, се питат: „Защо хората разказват приказки за щъркели и семенца?”. Как звучи отговорът ли?  Кратката версия е: „Големите понякога обичат небивалици. А и създаването на бебетата е толкова вълшебно, че прилича на приказка”. Пълната версия обаче ще откриете на изпъстрените с илюстрации и пълни с какви ли не любопитни факти страници на книгата!

Майки и бащи, семейни отношения, какво е пол… Все ужким нормални неща от живота, но опре ли до обясняването на тези концепции пред детска аудитория някак си губим дар слово. Тогава книги като „Откъде идват бебетата” се оказват незаменим помощник и мъдър съветник. Някой вече се е погрижил за поднасянето на фактите по темата по най-разбираем (и непредизвикващ изчервяване) начин, но и да имаме готови примери, с които да подкрепим твърденията си, а защо не и рисунки, с които да ги онагледим? Дайте насам книжката!

2111898561

Но в „Откъде идват бебетата” далеч не се говори само за човешките дечица, тук става дума за наистина ВСЯКАКВИ бебета! Бозайници, земноводни, птици, риби, влечуги и още! Дори делението при амебите! Така де, това че не ги виждаме с просто око не е причина да пренебрегваме родителските и дъщерните клетки. Растенията също имат родители, знаехте ли за това? Ще се върнем дори назад във времето за да разгледаме яйцата на древните зверове – динозаврите! И така, стъпка по стъпка, страниците летят неусетно, пълни с невероятни факти, къде за кенгурата, къде за морските звезди и… ето, че преди да успеем да стигнем до половата система при човека вече сме напълно наясно, че размножаването си е един напълно естествен процес, който се среща буквално навсякъде в природата и няма защо да хихикаме по ъгълчетата и да си шептим по темата.

bebe_1920x400

„Откъде идват бебетата” разглежда и половото съзряване, и акта на зачеването, различните фази при протичането на бременността… Създателите на книжката не са пропуснали да предупредят младите читатели и за това, че достъпът до „интимните части” е строго забранен. Ще научим значението на нови думички като „зигота”, „хромозоми”, „ДНК” и други. Ще се спрем и на осиновяването. А за моя приятна изненада, в енциклопедията има включен дори и закачлив параграф за раждането на рисуваните герои във въображението на творците!

2111898559

Текстът и илюстрациите вървят в комплект със затвърждаващи новопридобитото знание познавателни игри и тестове, които допълнително обогатяват и разнообразяват прочита на „Откъде идват бебетата”.

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1336/

Виктория Иванова има повече от петнайсет години опит като журналист, редактор и преводач. Работила е по издания за тийнейджъри, художествени романи и нехудожествена литература. Раждането на сина й провокира все по-големия й интерес към книгите за най-малките. „Откъде идва храната“ е първият й енциклопедичен проект, създаден с подкрепата на консултанта биолог Веско Василев. Невероятните илюстрации в книгата са дело на признатия илюстратор на български и чуждоезикови детски книги Стелияна Донева, която успешно съчетава работата като художник, аниматор и визуален дизайнер с грижите за трите си деца.

5193033_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s