Винаги съм извънредно радостна, когато попадна на роман за зрели читатели, който въпреки аудиторията си идва с илюстрации. Именно черно-белите нарисувани кошмари на Айрис Компие привлякоха погледа ми към „Къщата на фуриите” от Маделин Ру (изд. „Orange Books”). Главен герой в този магнетично зловещи Young Adult фентъзи трилър е младата Луиза – бегълка, която дори и не подозира в какво се забърква, приемайки длъжността на камериерка във „Ветровала”. А какви ли още ужаси дебнат момичето зад вратите на имението на господин Морнингсайд? Нямах търпение да разбера! Отговорите ме очакват в „Трибунал на сенки”.

След страховитите събития от предишната есен 17-годишната Луиза Дитън е приела новата си роля като прислужница във „Ветровала“, но все още не е установила как това ще се отрази на нейната човешка природа. Докато Луиза се опитва да открие изход от службата си за диаболичния собственик на имението, господин Морнингсайд планира увеселение, което ще доведе нови гости: от лукави човешки създания до ангели от Горния свят, гледащи отвисоко на чудовищния персонал на „Ветровала“. И всички до един са въоръжени със свой тип правосъдие. Дори и човек, който твърди, че е баща на Луиза, има отредена роля, макар момичето да не може да разгадае мотивите му. В края на краищата конфликтите, разразили се в имението, достигат своята повратна точка, а залогът е душата на Луиза. Във втората книга от поредицата „Къщата на фуриите“ илюстрациите на художничката Айрис Компие и смразяващите снимки съживяват един странен свят, в който границата между чудовища и хора е призрачно недоловима.

kashtata-na-furiite-tribunal-na-senki-9786191710799

Принципно не си падам по ужаса като жанр, но „Къщата на фуриите” ме омагьоса почти веднага. И с голямо задоволство обявявам, че „Трибунал на сенки” я превъзхожда в почти всяко едно отношение. Маделин Ру не просто продължава историята, но и я надгражда. Светът и неговата митология изплюват пред читателите като видение в мъглива утрин. Надникваме отвъд воала от мистерии, който скриваше същността на голяма част от случващото се в предната част и научаваме неща за произхода и миналото на Луиза, които ни карат да гледаме на героинята по нов начин.

А дали и господин Морнингсайд ще погледне на нея по нов начин? Хммм, ще поживеем и ще видим! Сред вихър от политически интриги и семейни междуособици, взаимоотношенията между Луиза и Морнингсайд са винаги на ръба. Двамата продължават да са гръбнака на поредицата и рано или късно границата помежду им ще бъде прекрачена, няма как! (Но, тихо, все едно нищо не съм казала.)

64782011_1101344670075806_8784365455367400354_n

Единственото, с което „Трибунал на сенки” не надскача своя предшественик е, че „Къщата на фуриите” беше нещо напълно ново, нямах ясна представа какво да очаквам от книгата, и бях запленена и изненадана от готическия мрак, в който ни потопи Маделин Ру. Сега вече подходих с определена нагласа и очаквания, които не винаги се оправдаваха, но… в добрия смисъл. Авторката е намерила начин да компенсира факта, че познаваме героите и сцената на действието.

62238203_323615195197735_742259892929782146_n.jpg

Поредицата продължава да намира допирни точки с разнороден фолклор, а разкриването им е винаги доста интересно. Египетската нишка в историята бе изненадваща, но много на място, внесе допълнителен мистицизъм и колорит в романа. 

Книжното тяло отново е истинско бижу! Червената корица много отива на историята. Най-искрени адмирации за оформлението на романа и майсторските илюстрации на Айрис Компие. Ако разлистите книгата в книжарницата, трудно ще й устоите. Тя просто ви кара да я грабнете и да си я отнесете вкъщи! Страхотно продължение, което окончателно ме спечели като фен на Маделин Ру.

Книголина

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/kashtata-na-furiite-kniga-2-tribunal-na-senki.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s