„True Grit”. Може би сте гледали версията с Джон Уейн. Или по-скорошната екранизация на Братя Коен с Джеф Бриджес. Най-накрая можете да прочетете и книгата на Чарлс Портис, вдъхновила двете ленти. „Желязна хватка” (изд. „Сиела”) е уестърн, бърз и безкомпромисен. В Дивия запад пролятата кръв се измива единствено с още кръв. А ръката на отмъщението и гласът на историята е едно четиринадесет годишно момиче.

Хората не хващат вяра, че едно четиринайсетгодишно момиче може да остави дома си и да тръгне посред зима, за да отмъсти за пролятата кръв на баща си, но по онова време това не изглеждаше чак толкова необичайно, макар и да съм готова да призная, че не се случваше всеки ден. Бях едва на четиринайсетгодишна възраст, когато един страхливец на име Том Чейни застреля баща ми във Форт Смит, щата Арканзас, като му отне живота, коня и 150 долара в брой, плюс две кюлчета калифорнийско злато, които носеше в пояса си. Ето как стана.

zhelyazna-hvatka-charls-portis-ciela

Гражданската война е приключила, но миризмата на смърт все още витае във въздуха. Подобно на толкова много други, един мъж е убит за нещо прозаично ката купчина долари. Но колкото и банално да звучи катализаторът на историята, всички тривиалност на романа на Портис се изчерпва до тук. Причината? Историята идва под формата на спомените на дъщерята на убития. Едно младо момиче в суровата прерия се превръща в ангел на смъртта. И тъй като не говорим за някоя Young Adult избраница с внезапно появили се нечовешки умения, Мати Рос наема някой, с опит, който да й бъде водач из дивите индиански територии. Закоравял пияница с безпогрешен мерник, с отдавна ампутирани съвест и скрупули. Дуото се превръща в трио, когато към „хайката” се присъединява и човек на закона – тексаски рейнджър, също тръгнал по петите на убиеца, но подтикнат далеч не просто от длъжността си и чувството за справедливост.

Казват, че желязото се кове, докато е горещо. Казват също и че отмъщението се сервира студено. В гърдите на Мати Рос гори изпепеляващо желание за мъст, а погледът й е твърд и студен. Нейната желязна хватка ще стисне здраво героите и обстоятелствата и ще ги направлява, огъне или дори пречупи ако се наложи. Момичето по-скоро ще умре, отколкото да се отклони от целта си. А да умира съвсем не е в плановете й.

Динамиката между героите и нагнетената с напрежение атмосфера движат романа напред, тласкайки Мати Рос все по-близо и по-близо до срещата с убиеца на баща й. Лошото обаче е, че престъпникът не е нито сам, нито неподготвен. Финалът на книгата е вихрен и изправя на нокти, но не знам дали дори и той е най-силната част от книгата. Както знаем, доста често пътят се оказва далеч по-важен от целта. Такъв е и случаят тук. През какво ще премине осиротялото момиче и в какво ще се превърне, докато отмъсти за живота на своя баща? Чарлс Портис държи читателите си в „Желязна хватка” от първата до последната страница.

StarКнижар

Още за изданието: https://ciela.com/zhelyazna-hvatka-charls-portis.html?fbclid=IwAR3ENfpARDgr_6JaH-c36O7x1cnFKriLQh6yuoLlSUOoio7BqYAf8d7KNQ8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s