Ако търсите жестоко лятно четиво, то търсенето ви току що приключи! „Жестокият принц”, книга първа от трилогията „Вълшебният народ”, е финалист за наградата „Локус” и най-новото книжно изкушение на изд. „Ибис”. Очакват ви 340 страници диво фентъзи удоволствие от дивата на жанра Холи Блек.

Джуд е само на седем години, когато родителите ѝ са убити и тя и двете ѝ сестри са отведени да живеят в пълния с коварства Върховен двор на елфите. Десет години по-късно Джуд не иска нищо повече от това да е част от него, независимо от факта, че е смъртна. Но много от феите презират хората. Най-вече принц Кардан, най-младият и най-зъл син на краля. За да си спечели място в двора, Джуд трябва да победи Кардан. В преследване на тази цел тя бива въвлечена в интриги и измами, откривайки, че е способна дори да пролее кръв. Докато гражданска война заплашва да потопи света на феите в насилие, Джуд ще трябва да рискува живота си, приемайки опасно съюзничество, за да спаси сестрите си и самото кралство на феите.

306

Холи Блек е добре позната на родните читатели. Лично аз съм й фен още от ученическите си години, когато с голямо настървение прочетох книжките от поредицата „Хрониките на Спайдъруик”. Познавате я още от поредицата „Магистериум” (в съавторство с Касандра Клеър) и „В най-потайните дебри”. Честно казано, в някои по-големи западни книжарници съм виждал, че писателката си има самостоятелен рафт със своето име, а това само по себе си говори достатъчно – Холи Блек е сила!

Този нов роман е мрачна приказка, която хем звучи съвременно, хем се връща към корените на някои приказни създания. Феи и елфи са далеч от веселите илюстрации в днешните детски книжки и комедийните персонажи с пискливи гласчета от анимационните филми. Те са потайни създания, с меняща се като вятъра мотивация, способни на чудеса, стига да поискат, но и таящи  в себе си отмъстителност и жестокост. А както често се случва, жестокостта води след себе си още жестокост.

ab7fbb3b97396a4888d95080ffe4564c

Ако се вгледаме по-внимателно, ще открием, че трънливият път на Джуд всъщност не е просто фентъзи сюжет, но и своеобразна алегория за последиците от дискриминацията, агресията, липсата на толерантност, злоупотребата с властта, насаждането на класово разделение, издигането на привилегирована върхушка… Все актуални, злободневни и трудни теми, но Холи Блек ги е скрила зад магия и мистика, поднесла ги е по един много по-атрактивен начин и…

Ето как един умел разказвач може да накара търсещите бягство от реалността читатели да получат храна за размисъл върху съвсем реални проблеми. Механизмите на власт и насилие, които действат във Върховния двор на елфите, уви, не се различават особено от бруталностите в собствената ни история.

„Жестокият принц” е впечатляващо начало на поредицата, прочетох книгата почти без почивка, като не броя няколкото часа сън, тъй като умората ме надви малко преди героите да се впуснат шеметно по финалната права. Тръпна в очакване на следващите две книги от „Вълшебният народ”!

Книголет

Разбира се, че искам да бъда като тях. Те са красиви като остриета, изковани в божествен огън. Те ще живеят вечно. А Кардан е дори по-красив от останалите. Мразя го повече от другите. Мразя го толкова много, че понякога, когато го погледна, едва дишам. 

Още за книгата тук: http://ibis.bg/zestokiiat-printz-valshebniiat-narod-kn-1-.html

3 thoughts on “„Жестокият принц” от Холи Блек

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s