Мечтаната лятна ваканция е най-после тук! Мечтана? Е, може би не съвсем, когато става дума за Грег Хефли. За дръндьото на Джеф Кини няма почивка и дори последният звънец не е в състояние да го спаси от куп неприятности. „Дневникът на един дръндьо 9: Искам вкъщи!” (изд. „Дуо Дизайн”) е ваканционното продължение на гъделичкащо смешната поредица от романи в картинки, които завладяха света. Родителите на Грег са запланували почивката и ето, че семейство Хефли хваща пътя с най-добри намерения. А всички знаем до къде води пътя, постлан с добри намерения нали?

11111.JPG

Да, ваканционните дестинации винаги изглеждат примамливо по пощенските картички и туристическите брошури, но никой не споменава в тях за дългите часове, през които си принуден да делиш задната седалка с ужасния си по-голям брат, или пък с няколко тона куфари и чанти, пълни с всевъзможни „неща от първа необходимост”. Никой не пише за спуканите гуми или тоалетните на крайпътните бензиностанции, за подозрителните елементи по пътя и за купищата неприятности, които те дебнат по отбивките.

11111.JPG

„Дневникът на един дръндьо – книга 9: Искам вкъщи!” е съвременна история в стил „с деца на море”. Понякога границата между това да отидете на ваканция и всичко да отиде по дяволите е много тънка. А както знаем, Грег си е мрънльо по рождение и е склонен да драматизира положението си и да се поставя в позицията на жертва, което се случва и тук, по познатия комично-карикатурен начин.

11111.JPG

Точно в този том Джеф Кини на места се откъсва повечко от реалността. Преувеличението с комедийна цел винаги е било част от поредицата, но когато майката на Грег печели прасе-бебе като награда, а бягството на въпросното се превръща в истинско природно бедствие, сюжетът вече започва да излиза от рамките на правдоподобното. И обезумелите гларуси определено не се стараят да го върнат там. Е, всичко това обаче съвсем не значи, че книжката не е подобаващо смешна – лежерно лятно забавление под книжна форма, с което да прекарате някой горещ следобед от свободните дни!

11111.JPG

Днес „Дневникът на един дръндьо” продължава да бъде един от най-големите бестселъри както у нас, така и на световния пазар. За безпрецедентния успех на Джеф Кини у нас свидетелства не само факта, че през изминалите години от „Дуо Дизайн” пуснаха над дузина книжки от поредицата за дръндьото, но и редом с него се появиха двуцифрено число други книжни серии в подобен формат. На запад книжките са вече 18, и „Дуо Дизайн” бавно, но сигурно се стараят да догоним номерацията! „Дневникът на един дръндьо 12: Семейна идилия” излезе преди броени дни.

11111.JPG

Още за книгите на Дуо Дизайн: http://www.duo-design.com/

Още по темата от сайта „Детски книги“:

– https://detskiknigi.com/3-prichini-grafichnite-romani-da…/
– https://detskiknigi.com/istoriq-za-dnevnici-preobarnati…/
– https://detskiknigi.com/drandioto-greg/
– https://detskiknigi.com/top-10-knigi-koito-shte-preoba…/
– http://azcheta.com/dnevnikat-na-edin-drandyo-goreshtnitsi/
– https://detskiknigi.com/dnevnikat-na-edin-drandio…/

11111.JPG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s