Има ли динозаври – бройте ме, там съм! Какво да правя, от малък си ги обичам. Ето защо тъй или иначе щях да грабна „Уини и Уилбър: Ден на динозавъра”, пък дори и все още да не познавах омагьосващата (в пряк и преносен смисъл) героиня на детската писателка Валъри Томас и илюстратора Корки Пол. Но обещанието за динозаври в комплект със заразително забавната вещица Уини и препатилия котарак Уилбър? Ето това вече прави новата книжка на изд. „Timelines” наистина неустоима!

uini-i-uilbar-den-na-dinozavara-30

Много е приятно, когато любимите ти герои се разхождат (или в случая – вилнеят) из места, които и самият ти си посещавал или пък можеш да посетиш. Британската детска литература често използва добре познати забележителности като сцена за своите приключения и с това едновременно прави и книжките по-интересни и близки до малките читатели, и самите места – по-разпознаваеми и привлекателни. Мечето Падингтън се отбива в Тауъра, лондонския зоопарк, Бъкингамския дворец и къде ли не още. Десетки паркове, градини и гори зоват почитателите на Мечо Пух, Зайчето Питър, Питър Пан… От Едит Несбит и Инид Блайтън до К. С. Луис и Дж. К. Роулинг – улиците на английската столица крият редица кътчета, на които са се разиграли ключови сцени от любими романи. Е, Уини и Уилбър също не остават по-назад. В „Ден на динозавъра” те се отбиват в природонаучния музей на Оксфорд (познавачите ще го разпознаят) и… цял куп забавни неприятности ги следват по петите.

uini-i-uilbar-den-na-dinozavara-33

Изглежда, че динозаврите са любимци и на Уини и тя се записва в конкурс за най-добра рисунка. Но нашата вещица решава, че най-добре се рисува от натура, а гигантските праисторически скелети наоколо не дават достатъчно ясна представа за фауната на нашата планета отпреди 65 милиона години. Е, нали затова са магическите сили? Уини и Уилбър се понасят на шеметно пътуване назад във времето и отвеждат със себе си и любопитните читатели!

uini-i-uilbar-den-na-dinozavara-34

И като стана дума за конкурс за рисунки – то илюстрациите на Корки Пол със сигурност биха грабнали приза! С всеки свой детайл те издават палавото чувство за хумор на своя създател и превръщат четенето на книжките в още по-живо и гъделичкащо преживяване. Художникът е истински вещер… исках да кажа истински вещ в това, което прави и всеки, разгърнал книжките за Уини и Уилбър несъмнено ще се съгласи с мен.

uini-i-uilbar-den-na-dinozavara-35

Повече за поредицата можете да научите тук: https://www.winnieandwilbur.com/

Издателство „Timelines” във Фейсбук: https://www.facebook.com/timelines.store/

uini-i-uilbar-den-na-dinozavara-31

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s