Когато опре до обучения, курсове и наръчници за родители, майките и татковците май предимно залитат към една от двете крайности. Или изпадаме в паника, че няма да се справим както трябва ако не изгълтаме обилно количество информация от най-различни (и често противоречащи си) източници, или пък отхвърляме с неприязън всички ръководства и съвети с мисълта, че „от к`ъв пък зор тия ще ми казват как да си гледам детето!”. Е, аз не залитам нито към едната, нито към другата позиция. Доверявам се на личния си опит и инстинктите си, осъзнавам, че всяко дете е различно и се нуждае от индивидуален подход, но и не отхвърлям с лека ръка чуждите наблюдения и идеи по темата за отглеждането на децата. Неотдавна с голямо удоволствие прочетох „Нещата, които синът ми трябва да знае за света” от Фредрик Бакман и когато пред очите ми попадна „Мисия TATKO: Диалози” на Симеон Колев (изд. „Егмонт”) си казах, че тази книга може би ще е българския еквивалент. Е, не бях съвсем в грешка, но все пак книгата се оказа доста различно структурирана. Останах изненадан от участието на редица специалисти от различни области, които са се включили в изданието със своя гледна точка по редица важни въпроси и осъзнах, че контекста на думата „диалози” върху корицата съвсем не се ограничава до контакта между деца и родители.

Случвало ли ви се е суперлюбознателният малък човек до вас да ви зададе суперсложен въпрос, на който с часове ще се опитвате да измислите подходящо обяснение? Със сигурност – да. Е, тази книга е за вас – родителите с много ангажименти, но и с много желание да отгледат и възпитат умни и мислещи деца. Деца, които ще се интересуват от света около себе си и няма да се страхуват да попитат. Защото ще знаят, че вие ще отговорите с охота на всичките им въпроси. И кой знае – може в процеса самите вие да научите нещо от тях. Симеон Колев се опитва да даде ориентир в безценното пътешествиe, наречено „родителство“, като води откровен диалог със специалистите д-р Никола Петров, проф. Евелина Келбечева, Христина Масалджиева, Деяна Костова, Георги Милков, проф. д-р Михаил Константинов, Томислав Дончев, Владислав Горанов, Борислав Стефанов, Любка Петрова, Детелина Стаменова, д-р Пламен Масларски и Досю Амуджев. А искрените отговори на въпроси като „Как е започнало всичко“ или „Колко важно е да знаем какво означава изборът?“ са допълнени с илюстрациите на собствения му син Момчил Колев.

simo2_cvr_print20copy1550058105.5114

Точно както и при гореспоменатата книга на Бакман, „Мисия TATKO: Диалози” си служи с лек, непретенциозен изказ и често прибягва до истории от личния живот на автора. Спомените и анекдотите често са най-добрата илюстрация на това, което искаме всъщност да предадем като идея. Но за разлика от шведския си колега, Симеон Колев не цели да създаде една остроумна и лирична изповед, въртяща се около родителството и истините за живота. Той цели да се съсредоточи върху практическите аспекти и да обхване възможно най-много въпроси, с които вероятно повечето татковци и майки се сблъскват нееднократно.

11111.JPG

Не случайно добавих „и майки”. Ясно е, че класическия стереотип е, че майките са милите, грижовни и по-ангажирани в отглеждането половинки на родителския дует, та подобни заглавия със сигурност водят битка срещу тези предубеждения и защитават честта на всички онези изнурени мъченици от мъжки пол, които обикновено заспиват първи, четейки вечерната приказка на своите хлапета. Ясно е, че книгата е написана от татко и използва „татковска” перспектива в доста от случаите. Но все пак, тази книга спокойно може да се чете от всеки, който по един или друг начин се грижи за скоростно растящите и още по-скоростно изстрелващите въпрос след въпрос дечурлига.

11111.JPG

Да, доста от нещата, които Симеон Колев е вмъкнал тук си ги знаем и без това. Или пък си мислим, че ги знаем. Но определено не вреди някой да ги формулира в прав текст, черно на бяло, и от време на време да ни напомня да ги прилагаме. „Мисия TATKO: Диалози” се чете леко и помага на днешния родител да си свери часовника.

 А дали такава всъщност е била и идеята зад книгата? За да разберем, най-добре да дадем думата на самия автор:

11111.JPG

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/simeon-kolev-887/misija-tatko-dialozi-s-avtograf-p3491

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s