Доскоро свързвахме името на издателство „Дъбови листа” единствено с авторските проекти на Нуша Роянова. Вече не веднъж сме писали за изпълнените с топлина, семеен уют и откривателски дух приключения на малката Вики, кучето Джак, котката Ема и останалите герои от вдъхновяващата поредица на варненската писателка и художничка. Но ето, че „Дъбови листа” разнообрази своя каталог с преводно издание – при това на една от най-нежните, с(т)илни и красиви картинни книги, които можете да разлистите на български език. Това е „Мама”, написана от Елен Делфорж и илюстрирана от Кантен Гребан.

11111.JPG

Заглавието едновременно казва всичко, но и само загатва за всичко, което ви очаква на страниците. Колкото позната, толкова и многозначна, „Мама” това не е просто дума, това е вселена, изпълнена с безброй чувства, спомени, надежди, инстинкти… И създателите на тази книга са уловили нюансите на майчинството по неповторим и трогателен начин, който ще ви докосне дълбоко.

cover

МАМА

Една от първите думи в света. Eдна дума, израз на любов, на нежност, на връзка… Понякога на липсата им.

Има толкова майки по света, колкото и деца.  И въпреки това, когато майките вземат своето бебе в ръце, всички си приличат.

11111.JPG

Не очаквайте типичната книжка с меки стихчета за любовта между майките и техните деца. „Мама” не е това. Но е толкова много други неща. Страница след страница, „Мама” ни показва един многолицев образ, който се променя. Променя се в различните кътчета на света, в различните епохи от историята, в различните етапи от живота, дори в отделните моменти на деня. И въпреки промяната на повърхността, сърцевината на майчинството си остава непоклатима. А книгата? Та е и изповед, и надежда, и ода, и балада, и елегия, и госпъл, и хайку… Не като жанр, а като усещане. С всяко прелистване читателят се сблъсква с нова съдба, думи и щрихи на сладост и горчивина, които му припомнят – да, това също означава да бъдеш майка.

11111.JPG

Илюстрациите на Кантен Гребан са истинско произведение на изкуството. При все, че са издържани в един и същи стил и техника, всяка една от рисунките сама по себе си е различна история, носи силни внушения и държи погледа на читателя изключително дълго преди да му позволи най-накрая да отгърне следващата страница. Художникът е запечатал безпогрешно есенцията на всеки един от кратките текстове на Елен Делфорж, а изборът на цветове и композиции е впечатляващ. Трябва да призная, че дори да бях попаднал на книгата на чужд език, пак бих искал да я притежавам, защото дори и да не можех да се насладя на написаното, самите илюстрации са толкова красиви и въздействащи, че правят „Мама” просто неустоима.

11111.JPG

Българското издание е от изключително качество. Да държите подобно книжно тяло в ръцете си е истинско удоволствие. С твърди корици в голям формат, „Мама” е перфектният заместител на всякакви картички, букети и бонбониери, а Елен Делфорж и Кантен Гребан са съумели да изразят в книгата си повече, отколкото повечето от нас обикновено успяват да изкажат. Безценна книга, която може би ще предизвика ураган от емоции, особено силен у онези деца, които на свой ред са станали родители.

Ненко Генов

Още за книгата: https://dabovilista.com/product/mama/

mama-elen-delforzh-32

Авторката Елен Делфорж е белгийка. Изучава литература в местен университет и започва кариерата си като училищен преподавател. Писането обаче е истинската й сила, затова се пренасочва към журналистиката, а с книгата “Мама” сбъдва и мечтата си да бъде писателка. Има голямо семейство, пълна къща с деца и много ръкописи и пиеси, които тепърва ще видят бял свят.

Илюстраторът Кантен Гребан е роден през 1977 г. в Белгия. Завършва специалност Илюстрация от института Сейнт Люк в Брюксел. Стартира кариерата си като детски писател и илюстратор през 1999 г. Оттогава има издадени над 50 книги на френски, белгийски, немски и гръцки издателства с неговите илюстрации. През 2000 г. е отличен с престижната награда Saint Exupery за художествената си работа по книгата Les contes de l’Alphabet.

Още ревюта:

https://www.detskiknigi.com/istoriite-na-vsichki-majki-po-sveta-sbrani-v-albuma-mama/

http://hrisilandia.com/2019/04/04/%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B6-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BD/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s