Дали вече са ви връхлетели летните горещини и ваканционното настроение? Няма значение! Със или без тях, връхлита Ана Ана! Седмата книжка от обичната поредица детски комикси на Алекси Дормал и Доминик Рок е по-лека и от морски бриз, но затова пък е истинско цунами от добро настроение, а издателство „Пурко” отново е на гребена на вълната!

Искрено се радвам, че поредицата продължава да излиза регулярно у нас. Ясно е, че при все своята нарастваща популярност комиксите в България все още не са стабилна издателска инвестиция и пазарът е труден, а стане ли дума за детски комикси – нещата са още по-непредсказуеми. Така де, благодарение на Холивуд супергергероите се превръщат в мейнстрийм и имат все по-широка читателска аудитория, но съвсем не можем да кажем същото за останалите комикс жанрове. И на запад, и на изток, по-големите пазари позволяват съществуването на независими поредици, бутикови издания и илюстрирани истории за всякакви ниши, но България е на светлинни години от тези условия. Ето защо намирам успеха на серията „Ана Ана” у нас за много светъл знак в родната комикс култура. Серията от кратки „разкази в картинки” за приключенията на едно русокосо момиченце и неговата банда плюшени играчки очевидно е намерила път към сърцата на достатъчно родни читатели, за да продължава да излиза! (А ако се беше случило противното – наистина щях да съм с разбито сърце, тъй като Ана Ана веднага ми стана любимка още с първата книжка, и то не само защото в нея разпознавам доста от пакостите на собствените си дъщерички.)

shop-big-aa7-01

„Ана Ана. Излет до морето” е напълно в духа на серията – поредната шарена авантюра на добре познатите ни герои, при това тематично и точно навреме за летния сезон. Някой друг сигурно би награбил кофичка, лопатка, пояс и надуваема топка за плажа, но както добре знаем Ана-Ана не се разделя с  Зигзаг, Космато топче, Пингпонг, Лиско, Китчо и Гризу. Дали е удачно да носиш плюшените си играчки сред пясъка и солената вода е под въпрос, но има един от тайфата, който е особено ентусиазиран от крайбрежния излет. Разбира се, това е Китчо, който най-накрая се намира в естествения си хабитат. Той умее не просо да плува, но дори и да се гмурка под вода. Освен е твърдо решен да открие наоколо истински китове и… неприятностите започват.

shop-big-aa7-02

Алекси Дормал и Доминик Рок отново са съчетали забавлението с някой и друг урок за мъниците. Истина е, че най-добре се учим от грешките, но е далеч по-приятно и безопасно ако се поучим от грешките на героите от книжките, вместо направо от своите собствени. Въпреки шеговития тон на книжката, от „Ана Ана. Излет до морето” все пак ни става напълно ясно – с дълбоката вода шега не бива.

0000410234-article2

И накрая, преди да вдигнем котва към нови книжни удоволствия, нека припомним, че не само супергероите се сдобиват със свои екранни адаптации! Комиксите за Ана Ана също оживяват в анимационен сериал!

Ненко Генов

Още за книжката: https://www.purko.eu/bg/produkt/izlet-do-moreto

Ревюта на останалите книжки от поредицата прочетете ТУК.

Ревю на Вал Стоева в „Детски книги: https://www.detskiknigi.com/ana-ana-izlet-do-moreto/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s