Някои автори имат муза, кацнала на рамото. Около тази писателка явно кръжи цяло ято музи. Не зная от къде Касандра Клеър черпи вдъхновението и идеите си, но източникът явно е неизчерпаем. Нямам друго обяснение за разтърстващия, спиращ дъха финал на трилогията „Тъмни съзаклятия” (изд. „Ибис”). И тъй като не съм Касандра Клеър, мога да си позволя клишето, и да кажа – „Кралица на въздух и мрак” е всичко, което исках и очаквах, и още повече!

Невинна кръв е пролята на стъпалата в Залата на Съвета – свещеното укрепление на ловците на сенки. След трагичната смърт на Ливия Блекторн Клейвът е на ръба на гражданска война. Част от семейство Блекторн заминават за Лос Анджелис, в търсене на източника на зараза, която бавно унищожава магьосниците. Междувременно Джулиън и Ема предприемат отчаяни мерки, за да забавят проклятието на забранената любов между парабатаи, докато поемат на опасна мисия в царството на феите, със задача да върнат Черната книга. Това, което откриват в Дворовете, е тайна, която може да унищожи света на ловците на сенки и да отвори мрачен път към бъдеще, което никога не са си представяли, че е възможно. Хванати в надпревара срещу времето, Ема и Джулиън трябва да спасят света на ловците на сенки, преди смъртоносното проклятие на парабатайската връзка да унищожи тях и всички, които обичат.

kralitsa-na-vazduh-i-mrak-tamni-sazaklyatiya-3-30

Ако се чудите защо из интернет прелива от фен-арт за тези книги, то явно не сте ги чели, и каквото и да ви кажа пак няма да предаде усещането, което те създават у читателите си. Не е лесно да създадеш цяла сюрия от интригуващи персонажи с ярки индивидуалности, след което да накараш читателя да стане така съпричастен към съдбата на всеки един от тях, да се вживее до такава степен, че да не иска да пуска книгата от ръцете си, и да разгърнеш епичен конфликт в над 2000 страници, без да губиш нито за миг интереса на аудиторията си. Именно това е постигнала обаче Касандра Клеър със своите „Лейди Полунощ”, „Повелител на сенките” и настоящата „Кралица на въздух и мрак”.

А сега е време да разкритикувам остро тази трилогия и да кажа на света колко ужасна е тя! Да, ужасна! Четенето на „Кралица на въздух и мрак” просто те оставя без сили. Подхванеш ли я, няма спиране. И опитвам да не спирам, въпреки че ми е пределно ясно, че за мен е физически невъзможно да прочета близо 800 страници без почивка. И с пълното съзнание, че утре е работен ден. Касандра Клеър ми действа пристрастяващо.

Получаваме директно продължение на „Повелител на сенките“, и ако детайлите са ви все още пресни – то толкова по-добре, защото всяко зрънце информация, всеки нюанс в описанията на героите или техните думи, могат да се окажат предвестници на бурята, която ще вилнее тук! Не се сещам за човешка емоция или качество на характера, което да не присъства в този заключителен том от сагата. Освобождаваща радост, смазваща скръб, затрогващо приятелство и лоялност, чиста, искрена любов, изпепеляваща страст, разяждаща ревност, люта завист, тихо примирение, яростна борбеност… И всевъзможни комбинации от всичко това! Клеър жонглира майсторски със сюжетните линии, като кара фокусът ви да се мести ту върху Каси, ту върху Джулиън или Ема, ту върху Кристина, Кийрън, Марк, Даяна, Дру… Писателката не просто разиграва умело съдбите на героите си, тя ги преплита с истински финес в красиво повествование, което ви кара да четете със затаен дъх.

Между другото, забелязвате ли как уж говоря за фентъзи поредица, а не обелвам нито дума за магиите, за изграждането на света… или пък за неговото спасяване? Това е така, защото Касандра Клеър, при все богатото си въображение, не разчита на „фойерверките”, „костюмите” и „специалните ефекти” – нейните романи се градят върху силни, пълнокръвни персонажи, които носят историята напред и това важи в пълна сила и за третата книга от „Тъмни съзаклятия”. При все, че тя развива, изследва и надгражда създадената от Клеър митология и вселена, героите са тези, които ни карат да се връщаме в нея отново и отново.

Изненадите и обратите са неизброими. Имайки предвид, че всеки един от читателите очаква неочакваното от Касандра Клеър и е прекарал поне година в догадки и спекулации относно какво би се случило в последната книга, пак няма начин да предвидите дори и половината от това, което ще ви връхлети в „Кралица на въздух и мрак”. Уникално продължение и прелестен финал, който се отблагодарява стократно на феновете за посветеното време и емоции. Надявам се, че това все още не е краят!

Книголина

 Още за книгата тук: http://ibis.bg/kralitza-na-vazduh-i-mrak-tamni-sazakliatiia-kn-3-.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s