„Кинодневникът на един дръндьо” (изд. „Дуо Дизайн“) е мейкинг книга като никоя друга! Надзърнете зад кулисите на едноименния филм „Diary of a Wimpy Kid” и последвалите го продължения, при това през очите на създателя на хитовата поредица, Джеф Кини!

kinodnevnikat-na-edin-drandyo-dnevnikat-na-edin-drandyo-30

Както споделих неотдавна, когато започнах цикъла с ревюта на поредицата „Дневникът на един дръндьо”, през 2010 година, още преди да прочета първата книга на Джеф Кини, гледах едноименния филм. А той беше свежарска семейна комедия, точно по мой вкус! Ежедневието е предадено с много добродушен, но и заразителен хумор, реалистични, пък ако ще и леко преувеличени взаимоотношения между персонажите, и серия анимационни сегменти, разчупващи филма и показващи случващото се „в главата” на главния герой – хлапе с характер и афинитет към комиксите. Всъщност филмът ме подкани да посегна към книгата с голямо любопитство и така се запалих и по книжната, и по кино-серията за приключенията на Грег Хефли и компания.

1fbc38e058da3dbb1cb2e74f5efc9f78

Чета често книги, разказващи за създаването на различни филми. Има обаче една съществена разлика. Филмите, за които чета обикновено са анимационни или фантастични ленти, трудоемки суперпродукции, в които участват тонове талантливи художници, дизайнери, сценографи и т.н., бъка от специални ефекти и изобщо – създават се цели нови светове. Умирам си от удоволствие да проследявам създаването на епизоди от „Междузвездни войни”, „Индиана Джоунс”, „Планетата на маймуните” и т.н. Виж, при семейните комедии нещата са доста по-различни. Не, че ги подценявам като жанр, чисто и просто самата продукция протича по съвършено различен начин и не буди у мен такова любопитство. Ето защо ако „Кинодневникът на един дръндьо” беше стандартната мейкинг книга едва ли щях да я чета от корица до корица, и вероятно никога нямаше да седна да пиша за нея.

diary-of-a-wimpy-kid-movie-poster

„Кинодневникът на един дръндьо” обаче НЕ Е стандартната мейкинг книга! Всъщност, не се сещам за друга хроника по създаването на филмова поредица, която да е предадена по подобен начин. Представете си, че Джеф Кини е използвал възможността около заснемането на първите три (от общо четирите до момента) филма, за да се навърта покрай снимачния екип и актьорския състав, но вместо просто да се шматка ухилен по снимачната площадка, е впрегнал отново чувството си за хумор и творческата си енергия, за да разкаже за всичко това в стила на книжките за Дръндьото.

Резултатът е определено шантав, любопитен и забавен. Фокусът е най-вече върху първия филм, тъй като началото винаги е най-трудната стъпка и поставя доста неизвестни, а следващите филми вървят по малко или много отъпкана пътека. Книжката ще е определено приятно допълнение както за всички фенове на Дръндьото, така и за младите читатели, които са любопитни да научат повече за филмовия процес по един по-шеговит и разчупен начин.

Днес „Дневникът на един дръндьо” продължава да бъде един от най-големите бестселъри както у нас, така и на световния пазар. За безпрецедентния успех на Джеф Кини у нас свидетелства не само факта, че през изминалите години от „Дуо Дизайн” пуснаха над дузина книжки от поредицата за дръндьото, но и редом с него се появиха двуцифрено число други книжни серии в подобен формат. На запад книжките са вече 18, и „Дуо Дизайн” бавно, но сигурно се стараят да догоним номерацията! „Дневникът на един дръндьо 12: Семейна идилия” излезе преди броени дни.

Още за книгите на Дуо Дизайн: http://www.duo-design.com/

Още по темата от сайта „Детски книги“:

– https://detskiknigi.com/3-prichini-grafichnite-romani-da…/
– https://detskiknigi.com/istoriq-za-dnevnici-preobarnati…/
– https://detskiknigi.com/drandioto-greg/
– https://detskiknigi.com/top-10-knigi-koito-shte-preoba…/
– http://azcheta.com/dnevnikat-na-edin-drandyo-goreshtnitsi/
– https://detskiknigi.com/dnevnikat-na-edin-drandio…/

One thought on “„Кинодневникът на един дръндьо” от Джеф Кини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s