Кристофър Едж е вече добре познат на родните читатели. Благодарение на изд. „Софт Прес” у нас се появиха двата страхотни наръчника за дерзаещи млади автори „Как да пишем страхотни истории!” и „Как да станеш страхотен #автор”, и двата в безупречен превод от Юлия Спиридонова – Юлка. Двете книги са пълни с невероятно полезни и практически насочени съвети, които ще бъдат неоценима помощ както за деца и тийнейджъри, така и за тепърва прохождащи автори като цяло. Но ако сте се питали от къде на къде пък Кристофър Едж е такъв авторитет в разказването на добре структурирани и предадени истории, то ето, че най-накрая имаме шанс да го видим и в ролята не на ментор, а на писател на художествена литература. „Другите светове на Алби Брайт“ е грабващо научнофантастично приключение за читатели от всяка възраст, страхотно семейно забавление и образец за това как се печелят (по)читатели!

Какво би направил, ако разполагаш с кашон, поизгнил банан и свръхмощен компютър? Ако баща ти е учен, написал наръчник по квантова физика, вероятно ще постъпиш точно като Алби Брайт. Когато губи майка си, Алби е готов на всичко, за да я види отново, и Теорията за квантовия банан е единственият му шанс. Вдъхновен от идеята за паралелните вселени, той се впуска в пътешествие през пространството и времето в търсене на други светове. Предстои му да срещне неочаквани свои копия, да се сблъска с най-големите си страхове и да открие отговор на важни въпроси. 

albi_316x

Покрай колегите имах възможността да прегледам двата наръчника на Кристофър Едж и трябва да призная, че човекът определено успя да ме заинтригува. Обикновено такива книги са пълни с общи приказки, които ти казват очевидни неща, до които човек стига и сам, просто с четене на книги, без курсове по творческо писане и т.н., но Едж беше изпълнил страниците на книгите си с кратки, точни и ясни напътствия, без изкуствено разтягане на локуми, с прилежащи задачи и купища примерни цитати. Измежду въпросните цитати (Нийл Геймън, Стивън Кинг и кой ли не още) се мъдреха и някои параграфи или реплики от книгите на самия Кристофър Едж. „Трябва да взема да прочета нещо от тоя човек!” – казах си. Ето защо грабнах „Другите светове на Алби Брайт“ още топла-топла.

11111

Няма по-голям страх от страха пред смъртта. Няма по-голяма болка от загубата на обичан човек. От Орфей до Франкенщайн, различни герои са се борили срещу естествения ход на нещата, било то с намесата на свръхестествени сили, било то с помощта на науката. Алби Брайт е хлапе, което също тръгва по тези стъпки. Едж е съчетал по впечатляващ начин мотивите за преждевременния сблъсък със смъртта, преживяването на раздялата, търсенето на светлината в края на тунела и… квантовата физика!

albi_1200x628

„Другите светове на Алби Брайт“ е чудесно развит сюжет, в който ръка за ръка вървят два вида интелигентност – онази, точната, чисто научна интелигентност и емоционалната такава. Кристофър Едж не пише самоцелни приключение, нито пък третира потапянето в науката и работата като бягство от реалността. Пътуването на Алби може и за момент да ви се стори като нездраво преследване на химери и отказ да приемеш истината, но в крайна сметка то се оказва преход към намирането на баланс и покой. Истински, затрогващ драматизъм и пречистващ смях карат страниците на романа да летят неусетно. Сега вече знам защо книгата се е сдобила с номинация за медала „Карнеги“.

Очаквах, че и този път преводът ще е дело на Юлия Спиридонова, но с това се е захванал Александър Маринов, който също не ме разочарова. Родната адаптация на романа върви плавно и четивно.

 Книгокрил

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1332/

Интервю с Кристофър Едж: https://lira.bg/archives/136010

 

One thought on “„Другите светове на Алби Брайт“ от Кристофър Едж

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s