Падате ли си по книгите на Майкъл Морпурго, Дик Кинг Смит и Холи Уеб? Обичате ли приключенията с животни? Тогава имаме за вас една книга, която сигурно ще ви хареса. При това действието й се развива тук, в България. Запознайте се с кученцето Хъки, герой на едноименния роман на Константин Петров. Неговата история ще докосне дълбоко и малки и големи читатели.

В центъра на София, точно край Докторската градина, живее бездомното куче Хъки. То мечтае да има семейство, да има приятели и някой да го обича… Ще успее ли мъничкият Хъки да осъществи мечтите си? Звучи като детска приказка. Но не е…

66666

„Хъки” (изд. „Сиела“) е една от онези книги, които обичам да наричам детски роман за всяка възраст. Просто е твърде вероятно доста от „големите” да пренебрегнат книгата като чисто детска – стотина странички, кученце на корицата… Да, детска, но не и детинска. В историята на Хъки има доста (мело)драма, но няма и помен от фалш или захаросана наивност. И ако сте от по-чувствителните души и лесно се вживявате, то бъдете сигурни, че Константин Петров ще ви накара да роните сълзи, и то далеч не просто защото бездомно кученце, мечтаещо да има семейство си е сълзлив сюжет по подразбиране.

Да, историята на Хъки е тъжна, но по онзи красив и вдъхновяващ начин, по който са тъжни книги като „Ние, врабчетата” и „Паяжината на Шарлот”. Не мога да не се сетя и за един от любимите ми анимационни филми – „Всички кучета отиват в Рая”.

„Хъки” е съдържателна, топла и емоционална книга. Разказът за съдбата на едно куче всъщност е пропит с адски много човещина. И тъй като тук събитията се случват по добре познати улици и градинки, няма как, след прочита й дълго ще се оглеждате за бездомни кучета, и всяко едно, което зърнете сигурно ще ви напомня на Хъки.

Книгокрил

Константин Петров е роден в София. Завършил УНСС, а по-късно е специализирал „Кинознание“ в НАТФИЗ. Сценарист е на игрални филми, на забавни телевизионни предавания и детски пиеси за куклен театър. Автор на два детски романа – „Приключенията на Нанси“, 2006 и „Хъки“, 2007. Възрастните го познават от „Ловци на пеперуди”.