Още от първата ни среща с Грег Хефли в „Дневникът на един дръндьо” ни става ясно – хлапето си пада кутсузлия. Е, да, вярно е, чрез своите опити за тарикатлък и объркани приоритети Грег често носи пълна отговорност за неприятностите си, но все пак и съдбата има пръст в част от случаите. Но когато стигаме до книжка 8 и заглавието й е „Кофти късмет”? Този път май се очертава низ от нещастни случайности с апокалиптични пропорции. Е, познаваме Джеф Кини добре, така че очакваме и забавлението да е също толкова епично.

204675_b

Откакто се запознахме с негов първата книжка, Грег е пораснал. Не до неузнаваемост, но все пак. Героят на Кини е запазил ключовите си черти. Той продължава да се стреми да живее живота си по течението, без много усилия, а плановете му за бърз успех са най-често наивни и завършват с фиаско, но… И при все, че друг на неговото място би се взел в ръце доста по-рано, дълбоко в себе си Грег все пак е добро хлапе и няма как да не проследим новото му приключение със смесица от смях и съчувствие.

11111.JPG

Ще – не ще, Грег расте. Няма как иначе. Все пак, би било нереалистично да си остане в същия клас и на същата възраст в продължение на цялата поредица, нали? Нещо повече – читателите растат заедно с него. Знаете ли кой още расте? Раули. И за Грег ще е истински шок, когато приятелят му се уреди с гадже. Същият онзи Раули, който Грег хем обича, хем тормози и взима на подбив в продължение на предишните седем книги сега изведнъж е по-„вървежен”?!? Как става това? На всичкото отгоре приятелката на Раули си мисли, че всичките момчешки занимания на двамата са чиста проба глупави детинщини…

11111.JPG

От друга страна Дръндьото е изправен пред редица решения, пред които съзряващите трябва да се изправят, а той, както знаем, съвсем не си пада по отговорностите… и съответно решава да ги прехвърли. Върху билярдна топка. Сещате се, една от онези джаджи, които разтъсваш и поглеждаш в нея за отговор, сякаш е кристална топка, способна да предскаже бъдещето ти. Да, нищо добро няма да излезе от цялата работа…

11111.JPG

Нищо добро, освен една добра книга, която продължава да развива поредицата, като едновременно ни разсмива, но и подхвърля мъничко храна за размисъл, променяйки лека полека динамиката между персонажите.

11111.JPG

Днес „Дневникът на един дръндьо” продължава да бъде един от най-големите бестселъри както у нас, така и на световния пазар. На запад книжките са вече 18, и „Дуо Дизайн” бавно, но сигурно се стараят да догоним номерацията! „Дневникът на един дръндьо 12: Семейна идилия” излезе преди броени дни.

Още за книгите на Дуо Дизайн: http://www.duo-design.com/

Още по темата от сайта „Детски книги“:

– https://detskiknigi.com/3-prichini-grafichnite-romani-da…/
– https://detskiknigi.com/istoriq-za-dnevnici-preobarnati…/
– https://detskiknigi.com/drandioto-greg/
– https://detskiknigi.com/top-10-knigi-koito-shte-preoba…/
– http://azcheta.com/dnevnikat-na-edin-drandyo-goreshtnitsi/
– https://detskiknigi.com/dnevnikat-na-edin-drandio…/

11111.JPG

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s