Св. Валентин… Бррр! За мъжете на годинки това си е ежегоден кошмар, в който се чудим как да не изглеждаме като нехаещи, скарани с романтиката темерути и в същото време да избягаме от клишираната комбинация от поне два от следните елементи: картичка, цветя, бонбони, плюшена играчка или неопределена дрънкулка в сърцевидна форма (по традиция – произведена в Китай и с невероятно завишена цена). Мъже, няма от какво да се оплакваме. Можеше и да е по-зле. Можеше да сме на мястото на Грег Хефли! „Двама са малко, трима са много” е заглавието на тематичната седма книжка от поредицата романи в картинки на Джеф Кини „Дневникът на един дръндьо” (изд. „Дуо Дизайн”).

dvama-sa-malko-trima-sa-mnogo-9789548396684_1Три думи, от които може да ти настръхне косата. Училищна. Танцова. Забава. Дансингът е място, където всеки изнервен, страдащ от липса на увереност тийнейджър неизменно става още по-нервен и неуверен. А Грег си го знаем, нали? Танцовите движения, какво да облечеш, кого и как да заговориш, всички тия неща са достатъчни, за да накарат дланите ти да се потят и езикът ти да се оплита. По някакво чудо Дръндьото дори успява да се сдобие с дама за съботните танци, но дружката му Раули… Е, сещате се от заглавието – „Двама са малко, трима са много”.

11111.JPG

Поредицата продължава искрено да забавлява, а всеки, който някога е бил в неловка ситуация със срещуположния пол ще си припомни случки от собствения си живот и ще симпатизира на карикатурните геройчета на Джеф Кини. Всяка книжка от серията „Дневникът на един дръндьо” ми действа като епизод на любим ситком и тази не прави изключение.

11111

Простичкият език и спорадичния сленг отново са чудесно предадени в превода на Михаил Балабанов. А те са ключови точно толкова, колкото и илюстрациите – текстът трябва да е в нужния стил за жанра, защото това е ГЛАСЪТ на героя, който си води дневник. Това е илюзията, че проследяваме част от живота на едно най-обикновено хлапе от махалата, растящо в средностатистическо семейство. А този ефект не е за подценяване. Ако си мислите, че е лесно току така да се улови ежедневната реч на децата и да се превърне в литература, то уверявам ви, че не е толкова просто да се постигнете добър баланс между естествено, непринудено, „разговорно” звучене и художествен текст.

11111.JPG

Днес „Дневникът на един дръндьо” продължава да бъде един от най-големите бестселъри както у нас, така и на световния пазар. На запад книжките са вече 18, и „Дуо Дизайн” бавно, но сигурно се стараят да догоним номерацията! „Дневникът на един дръндьо 12: Семейна идилия” излезе преди броени дни.

Още за книгите на Дуо Дизайн: http://www.duo-design.com/

Още по темата от сайта „Детски книги“:

– https://detskiknigi.com/3-prichini-grafichnite-romani-da…/
– https://detskiknigi.com/istoriq-za-dnevnici-preobarnati…/
– https://detskiknigi.com/drandioto-greg/
– https://detskiknigi.com/top-10-knigi-koito-shte-preoba…/
– http://azcheta.com/dnevnikat-na-edin-drandyo-goreshtnitsi/
– https://detskiknigi.com/dnevnikat-na-edin-drandio…/

9619899_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s