Вярно, оставихме снега зад гърба си и очакваме лятото, но това не може да е повод да не прочета „Дневникът на един дръндьо 6: В плен на снега” (изд. „Дуо Дизайн”). Въпрос с повишена трудност. Какво е общото между д-р Ричард Кимбъл от „Беглецът” и Грег Хефли? Не, Грег определено няма докторска степен, но би могъл да има ако неприятностите и лошия късмет бяха академични дисциплини. Правилният отговор? Грег също е обвинен несправедливо и сега не му остава нищо друго освен да си плюе на петите и да се укрива от властите. Вярно, по петите му не са хукнали федерални агенти, но училището и родителите могат да се окажат дори по-страшни в правораздаването. Когато те смятат за замесен в унищожаване на училищна собственост нещата загрубяват. Това не е шега работа. (Е, зависи за кого. 😉 Читателите определено ще се забавляват!)

v-plen-na-snega-tvardi-koritsi-dnevnikat-na-edin-drandyo-6-31

Колкото до бягството – то е възпрепятствано от огромни преспи сняг. Грег Хефли е затворник в собствения си дом, но стопи ли се снега – вече наистина край! Училището ще се върне, истината ще излезе наяве. Междувременно Грег вече плаща за греховете си, принуден да прекарва времето си затворен вкъщи в компанията на (о, ужас!) цялото си семейство. Родрик е подобаващо нетърпим, но пък Мани е такава душица, че човек може само да му съчувства, когато брат му се старая всячески да избяга надалеч от него. Това, от което Грег не може да избяга обаче е гузната съвест!

11111.JPG

Да, дръндьото отново не е пример за подражание. Затова пък продължава да бъде пример за резултатите от глупави постъпки и лоши решения, но не с подигравателен и прекалено осъдителен тон, а напротив – спокойно, случва се на всички ни понякога, грешките са поправими и важното е да си научиш урока след тях. Освен това приключенията на Грег показват един по-прям и откровен детски поглед към днешното ежедневие. А комиксите и рисунките в книгата също са изразно средство. Те не развиват речника на децата, но поставят основи на визуална култура и усет към карикатурното.

11111.JPG

Днес „Дневникът на един дръндьо” продължава да бъде един от най-големите бестселъри както у нас, така и на световния пазар. На запад книжките са вече 18, и „Дуо Дизайн” бавно, но сигурно се стараят да догоним номерацията! „Дневникът на един дръндьо 12: Семейна идилия” излезе преди броени дни.

Още за книгите на Дуо Дизайн: http://www.duo-design.com/

Още по темата от сайта „Детски книги“:

– https://detskiknigi.com/3-prichini-grafichnite-romani-da…/
– https://detskiknigi.com/istoriq-za-dnevnici-preobarnati…/
– https://detskiknigi.com/drandioto-greg/
– https://detskiknigi.com/top-10-knigi-koito-shte-preoba…/
– http://azcheta.com/dnevnikat-na-edin-drandyo-goreshtnitsi/
– https://detskiknigi.com/dnevnikat-na-edin-drandio…/

11111.JPG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s