В поредния си смел и нестандартен роман авторът Патрик Нес ни предоставя „Освобождение” от предразсъдъците. „Cъбoтa e, лятo e и въпpeĸи чe Aдaм Topн вce oщe нe знae, цeлият мy живoт e нa път дa ce cpинe. Bзaимooтнoшeниятa мy щe ce пpoмeнят, тoй щe ce пpoмeни, нo мoжe би, мoжe би щe нaмepи нeзaвиcимocт в ocвoбoждeниeтo. Bpeмeтo, oбaчe, изтичa, зaщoтo oт eзepoтo в дpyгия ĸpaй нa гpaдa ce e въздигнaл пpизpaĸ. Tъpceйĸи, ĸoпнeeйĸи, тя ocтaвя пътeĸa oт paзpyшeниe cлeд ceбe cи…” 

product_581

Адам е хомосексуален младеж, което му навлича немалко тревоги и проблеми в ежедневието. Но странните погледи, лепнатите етикети и страха да разкриеш кой си всъщност са само част от болката. Обществото не приема много хора, но повечето от тях поне могат да разчитат на семейството си. Адам обаче е син на пастор. Религиозните му родители имат доста догматични възгледи относно всичко свързано със секса, а фактът, че брат му е „за пример” никак не помага. С разбито сърце, притиснат от очаквания и окован от норми, Адам не вижда изход… И тогава внезапно едно момиче се връща от мъртвите за да потърси справедливост.

Да, „от къде пък дойде това” е реакция, която книгите на Нес често пораждат. Казвам го не като критика, а като комплимент. Патрик Нес е автор с ярко изразен, личен подход към изграждането на истории. Всяка от книгите му, които съм чел се е характеризирала с особена нетипичност и изобретателност. Дори и тези истории, които не са били точно по вкуса ми определено са били различни като преживяване и запомнящи се. „Освобождение” (изд. „Студио Арт Лайн”) не е изключение от това правило.

Реалистичният и психологически елемент, пълнокръвните герои, разгледаните „неудобни” теми – всичко това едновременно ярко контрастира, но и се вписва по странен начин с наличието на паралелната свръхестествена сюжетна линия. Единственото, което ми дойде малко в повече бяха „актовите” сцени, с които Нес е наситил наратива си. Нищо общо с ориентацията на участниците, просто никога не съм изпитвал нуждата от описания на секс, стигат и две думи да разберем „за какво става въпрос”.

Цялата пропита с болки и копнеж история се развива в рамките на един-единствен ден и се чете също за толкова. „Освобождение” е личен, дори интимен роман, в който Нес се изявява в светлина по-различна от тази, в която го познавах до сега.

Книголет 

Още за книгата: https://artline-store.net/product/440/osvobozhdenie.html

Още ревюта: https://knigolandia.info/book-review/osvobojdenie/

https://nikoljonnotsnow.wordpress.com/2019/01/09/release/

product_582

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s